Отвъд геодезията

Тийнейджър кацна на летище София като част от околосветското му пътешествие

Седемнадесетгодишният белгийски пилот Мак Ръдърфорд, който направи околосветско пътешествие с ултралек самолет, кацна на летище „София Запад“ край радомирското село Жедна две минути преди 17:00 ч. Мак успя да подобри два световни рекорда – за най-млад човек, обиколил света сам, и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет.

„Постигнах целта си“, бяха първите му думи на българска земя. Той сподели че е много щастлив от преживяното и същевременно е тъжен, защото е приключило. Мак призна, че е вдъхновен от сестра си и затова между тях няма съперничество. „Идеята е нейна и аз я следвам. “

Юношата получи два сертификата за постигнати рекорди на Гинес.

Пътуването на Мак започна на 23 март от летище „София Запад“ и завърши отново тук днес. Причината белгийският авиатор да стартира и финишира в България, е спонсорството от страна на българската фирма ICDSoft за осъществяване на пътешествието му. На самолета на Мак е брандирано българското знаме. С поставянето на този рекорд пилотът постигна още една цел – показа, че младите хора имат място във върховите постижения на света.

Мак е по-малкият брат на Зара Ръдърфорд, която отново с помощта на ICDSoft през януари тази година подобри световния рекорд за най-млада жена, обиколила света сама, както и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет – рекорд, който вече е подобрен от собствения ѝ брат.

На летището Мак бе посрещнат от родителите си и сестра си.

Петмесечното пътуване на Мак е огромно предизвикателство, свързано с множество трудности, които той е успял да преодолее – няколкочасов полет над Тихия океан, пясъчни бури, проблеми с геополитическата обстановка и др. Той е преминал през 30 страни на пет континента.

От тригодишна възраст Мак Ръдърфорд иска да стане пилот. Той е с британски произход и белгийско гражданство. Получил е лиценз през септември 2020 г., което по това време го прави най-младия пилот в света – на възраст от 15 години и два месеца. Мак е летял стотици часове с баща си, който е професионален пилот, като полетите са включвали две трансатлантически преминавания.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us