Отвъд геодезията

Топ 4 на най-цветните места на Земята

На 18 март 1965 г. руският космонавт Алексей Леонов прави първата в историята на човечеството космическа разходка, след като излиза от космическия кораб „Восход“ 2 в откритото космическо пространство. Леонов прекарва 12 минути извън кораба и се отдалечава на 5 метра от него, като през това време е завързан здраво за специално въже. „Звездите ми бяха отляво и отдясно, над мен и под мен“, спомня си Леонов, описвайки Земята като малка синя точка, която толкова крехка, че трябва да я пазим. Алексей Леонов почина на 11 октомври 2019 г. на 85 години, но отношението му към планетата Земя остава като завещание за всички тук.

А Земята, погледната от близо, не е просто синя. На нея съществуват няколко изключително цветни места, които спокойно са описвани като извънземни. И изобщо не са сини.

Вулканичната долина Далол, Етиопия

Френските учени от университета Париж-Сюд доказаха невъзможността за съществуването на каквито и да било бактерии във вулканичната долина Далол в Етиопия. Специалистите отбелязват, че наличието на вода на повърхността на планетата ни по принцип се използва за определянето на възможността за нейната обитаемост. Но по време на изследванията станало видно, че дори и на Земята съществуват места, тотално лишени от форми на живот, независимо от наличието на вода. По думите на учените причина за съществуването на безжизнения район в долината Далол е прекалено горещият солен разтвор с преобладаващ магнезий, достигащ температура от 109 градуса по Целзий. Подобен състав на водата кара клетките да се рушат. Френските учени все пак открили живи същества недалеч от долината Далол, които се оказали едноклетъчни археи.

Вулканичната местност със солни образувания и киселинни източници в Далол фигурира сред най-горещите места на Земята. Тя има най-високата средна температура на въздуха сред всички населени места на планетата.

Цветните планини Данксия, Китай

Данксия е уникален геоложки феномен, който може да се види в югоизточните и югозападните части на Китай. Името му в превод означава „розов облак“ и идва от планината Данксия.

Планините в северозападната провинция на Китай преливат от наситено червено до жълто зелено, сякаш някой старателно ги е боядисал. Оцветяването се дължи на минералните залежи и на червени пясъчници, образували се отпреди 24 милиона години. Цветовете на планината светят още по-ярко след дъжд, а ако това се случи по залез слънце – ефектът е неописуем. Мястото е било част от Пътя на коприната, а днес е част от пътя на туристите. В Данксия има много пещери с различни размери и форми. Предполага се, че ландшафтът се е образувал още в мезозойската ера и съдържа множество вкаменелости от динозаври и останки от растения от този период. От 2010 г. Данксия е вписан в ЮНЕСКО като обект на световното наследство.

Цветната планина Виникунка, Перу

Перуанските Анди също предлагат неудържима красота. Освен всички други забележителности, в Перу се намира и планината, оцветена в наситени като перуанските одежди, цветове – охра, лилаво, синьо. Мястото крие горещи извори, села със зашеметяващи гледки, а спокойни лами и алпаки преживят наоколо. Виникунка, известна още като планина Дъга, Монтаня де Колорес и Монтаня де Сиете Колорес. През последните години мястото се превърна във втория най-посещаван туристически обект в Перу. По време на пиковия сезон може да вижда до 4000 души на ден. Днес има път до планината и въпреки че походът не е дълъг, надморската височина може да създаде проблеми на свикналите да живеят на ниско.

Езерото Нантрон, Танзания

Езерото Натрон в Танзания е едно от групата африкански езера, разположени в силно сеизмичната депресия на източния клон от Източноафриканската рифтова долина и заема нейната най-ниска част. То е плитко, солено, алкално езеро сред сухи и пусти терени в Северна Танзания, достигащо до границата с Кения. Намира се между кратера Нгоронгоро и равнините на Серенгети на запад и Килиманджаро на изток. Езерото, заобиколено от вулканични хълмове и дълбоки кратери, е едно от най-алкалните в света и освен големи количества сол и сода, има залежи от магнезий.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us