Отвъд геодезията

Трансплантират цяло тяло т.е. глава до две години

До две години ще се случи първата трансплантация на цяло тяло, съобщи британският в. Гардиън. Д-р Серджо Канаверо от Торино вече е направил сериозни стъпки в планирането на такава операция и в момента събира екип от хирурзи. Подробностите ще бъдат представени на неврологична конференция в Мериленд през юни. От години Канаверо твърди, че вече медицината е достигнала до степен да присади цяло тяло (или иначе казано – глава).

Канаверо смята, че имплантирането на цяло тяло ще помогне на хора с терминална фаза на различни болести и ще удължи техния живот. Ако обществото не иска, няма да направя подобна трансплантация, но това, че Европа или САЩ не я смятат за хуманна, не значи, че не може да я направя другаде, казва Канаверо и твърди, че е време да се дебатира по темата. За него единствената спирачка е етичният въпрос, а не напредъка на медицинските методи.

Идеята за трансплантация на цяло тяло е изпробвана през 70-те години от Робърт Уайт в университета в Кливланд, САЩ, който опитва да трансплантира глава на маймуна. Опитът не е съвсем успешен, защото животното не можело да мърда тялото си.

Преди година китайски учени в университета в Харбин опитаха да трансплантират глава на мишка.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us