Отвъд геодезията

Учени: Хората мутират, когато не се движат

Генетици от Нидерландия изолираха над сто различни мутации в ДНК на хора, свързани с повишената склонност към седене и лежане, включително при дълготрайно гледане на телевизия, съобщи ТАСС, като се позова на публикация в сп. „Нейчър комюникейшънс“.
„Наблюденията ни и генетичният анализ за пореден път потвърждават, че склонността към постоянно гледане на телевизия значително повишава риска от развитие на кардиологични проблеми. Любопитно е, че не открихме такава зависимост сред хората, които прекарват много време, седнали пред компютър или зад волана на автомобил“, пишат учените.
През последните години генетиците са открили стотина вариации на ДНК, които влияят не само върху развитието на тежки генетични заболявания, върху ръста и теглото, върху нивото на интелекта, но и върху човешкия характер. Сред тях са и участъци от генома, чиито вариации влияят на упоритостта, предразположеността към рискови бизнес-решения, алкохолизъм и други.
Екипът генетици под ръководството на Пим ван дер Харст от университета в Гронинген са работили върху данни от един от най-мащабните проекти в света UK Biobank, където са събрани генетични данни на над 400 000 жители на Великобритания.
Като анализирали над 19 милиона неголеми различия в устройството на гените, биолозите отделили 193 вариации в 169 участъка от ДНК, които влияят върху предразположеността към слабоподвижен начин на живот. Повечето от тях, над 150 мутации, са свързани с гледането на телевизия, а останалите версии на гените – със седенето пред компютър или зад волан. Всички те са свързани с работата на нервната система и предаването на информация между невроните.
Според учените всеки излишен половин час гледане на телевизия повишава вероятността от развитие на кардиологичен проблем с 42 на сто независимо от това дали желанието за седене пред тв е обусловено генетично или от социални фактори.
Такава зависимост не се проследява в случаите на работа с компютър и шофиране и причините за това още не са ясни. Според генетици възможно е обяснението да е свързано с това, че водачите и ползващите компютър рядко седят неподвижно за дълго време и не така често същевременно поемат висококалорична и вредна храна.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us