Отвъд геодезията

Учени, изучаващи микропластмасата в Антарктика, откриха, че тя е предимно тяхна

Учени, изследващи замърсяването с микропластмаса на Антарктика, откриха, че 89 процента от откритите частици са от боята на техния кораб, съобщи в. „Дейли мейл“
Екипът от университета в Базел е изследвал 101 частици. 89 процента от тях са били от кораба им.
Резултатите доказват, че корабоплаването е водещ замърсител в Антарктика и подчертават колко е важно да се използва по-екологична боя на съдовете.
Изследването е направено в морето Уедъл с научния ледоразбивач „Поларщерн“. Учените са взимали проби както от повърхността, така и от дълбочина. Макар и преобладаващата част от микропластмасата да била свързана с кораба, тя не била единствената. Имало също полиамиди, полиетилен и полипропилен. Техният произход е невъзможно да бъде определен, но е известно, че такива материали се използват както в рибарските мрежи, така и в опаковките.
Учените са направили две експедиции с изследователския кораб – една през 2018 г., и една през 2019 г. Те са взели общо 34 проби вода от повърхността и 79 под повърхността. След като са филтрирали осем милиона тона морска вода, те установили, че макар и концентрациите на микропластмаса да са били малки, те са били съвсем малко по-ниски отколкото в по-населени части на континента.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us