Отвъд геодезията

Украински фермер си направи трактор дрон срещу мините

Украински фермер е измислил нов начин да премахне мините, останали в нивите му след нахлуването на Русия – той е оборудвал своя трактор със защитни брони, свалени от руски танкове, и го придвижва с дистанционно управление, предаде Ройтерс.

След като руските сили бяха изтласкани от някои части на Източна Украйна след украинската контраофанзива миналата година, в много ниви останаха мини, което направи опасно за земеделските производители да сеят зърно за следващата реколта. Нивите около село Храково не правят изключение.

Олександър Кривцов, главен мениджър на собствената си селскостопанска компания, решил, че не може да чака помощ от претоварените военни сапьори, за да разчисти нивите си.

Вместо това Кривцов преобразувал трактор да работи с дистанционно управление и да може да издържи и на взрив. Използвайки брони от повредени руски бойни машини, за да защити каросерията на своя трактор, той купил система за дистанционно управление, която ще позволи на негов служител да управлява трактора дистанционно от близко разстояние.

„Започнахме да правим това само защото е време за сеитба на културите и не можем да направим нищо, защото спасителните служби са много заети“, каза Кривцов пред Ройтерс.

„Натъкнахме се на противотанкова мина. Защитата се взриви, тракторът е в безопасност“, каза той.

„Всички са живи и в безопасност. Оборудването е възстановено и ремонтирано“, допълни Кривцов.

Премиерът Денис Шмигал каза миналата седмица, че около 30% от територията на Украйна е била минирана от руснаците и правителството е съсредоточило усилията си върху разминирането на земеделските земи колкото е възможно по-скоро.

„Нямаме време да разминираме нивите. Обемът на работата е огромен“, каза Сергий Дудак, ръководител на звеното за разминиране, което сега наблюдава работата на трактора. „Ще отнеме години да разминираме тези ниви на ръка и да се гарантира, че тук няма мини“, допълни той.

 

Снимка Уикипедия

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us