Отвъд геодезията

Взривената гордост на Путин (Керченския мост) и България

Цистерна с гориво избухна на Керченския мост в Крим рано сутринта в събота, 8 октомври. Ден след рождения ден на руския президент Владимир Путин, който беше вдъхновител на построяването на този

мост.

Мостът дори е смятан за гордостта на Путин. Украинската страна отдавна заплаши, че ще взриви моста.

 

 

 

Мостът е дълъг 19 километра (11 мили) – най-дългият в Европа. Свързва Краснодарския край на Русия с анексирания от Русия Кримски полуостров. През него могат да преминат по 40 000 автомобила дневно и 14 милиона пътници и 13 милиона тона товари годишно.

Съветникът на президента на Украйна Михаил Подоляк е лаконичен: „Крим, мост, начало“, гласи постът му в туитър. После допълва, че всички незаконно трябва да бъде унищожено, всичко откраднато върнато на Украйна и „всичко окупирано от Русия трябва да бъде освободено. Информацията е от Фейсбук.

Секретарят на Съвета по национална сигурност Алексей Данилов коментира инцидента с ироничен пост във фейсбук – „Добро утро, Украйна“, а под него вървят кадри от разрушения мост на фона на записа на Мерилин Монро, която поздравява президента Кенеди за рождения му ден.

Само преди ден президентът на Русия Владимир Путин отбеляза своя 70-годишен юбилей.

В Русия вече е започнало разследване на инцидента и е образувано наказателно производство, съобщи „Интерфакс“.

Във взривяването на моста бе посочена и българска следа – камионът, взривил моста, бил тръгнал от България. Говорител на Европейската комисия заяви, че не може да се има вяра на изявленията на руските разследващи служби, че камионът, за който се твърди, че се е взривил в събота на Керченския (Кримския) мост, е тръгнал от България и е преминал през Грузия, Армения и Северна Осетия, преди да пристигне в района на Краснодар (Русия).

Толкова много съобщения чуваме от Москва и т. нар. официални места, които не заслужават никакъв коментар, заяви говорителят на пресконференция в отговор на въпрос, свързан със споменаването на нашата страна. Няма как да знаем какво се е случило в събота на моста, какво е довело до взрива, какви са причините. Знаете каква е достоверността на толкова много т. нар. „разследвания“ в Русия. Не бих дал ни най-малка вяра на това, което казват, добави той.

Припомням, че Крим е Украйна, Керченският мост е незаконно съоръжение, което свързва украинска земя с Русия без никакво одобрение от законните украински власти, заяви говорителят.

Българската държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършва проверка на маршрута на товарния автомобил, взривен на Кримския мост.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us