Отвъд геодезията

Заговорът за преврат в Германия – плод на конспиративни теории и ковид мерки

Предполагаемият заговор за сваляне на германското правителство, воден от самозван принц, бивш десантчик и берлински съдия, се е коренил в мътна смесица от следвоенно недоволство, антисемитски теории на конспирацията и гняв срещу доскоро действалите ограничения, въведени заради пандемията, казаха експерти.

Полицията задържа в сряда 25 души, които бяха описани като част германското движение „Граждани на Райха“. Въпреки че името предполага връзка с епохата на нацизма, всъщност то е препратка към първата съвременна общогерманска държава, сформирана, когато кралят на Прусия Вилхелм Първи и неговият канцлер Ото фон Бисмарк обединяват множество по-малки страни в единна империя или „Райх“ през 1871 година. „Гражданите на Райха“ смятат, че разделението на Германия от съюзническите сили след Втората световна война и последвалото сформиране на демократични държави са били противозаконни, и твърдят, че оригиналният „Райх“ все още съществува.

„В известна степен те се разграничават от Третия райх“, каза Йоханес Кис от Института за изследване на демокрацията „Елзе Френкел-Брънсуик“ в Лайпциг, визирайки германската диктатура на Адолф Хитлер от 1933 г. до 1945 година. „Но (те) почти безпроблемно работят заедно с всякакви откровено неонацистки групи“, добави той.

Кис каза вчера, че възходът на движението „Граждани на Райха“ отразява промените, които са настъпили през последните години в крайнодясната част от политическия спектър. Там, където откритото противопоставяне на съществуващия ред преди е било крайна позиция, сега гневът срещу ограниченията, наложени по време на пандемията от коронавируса, се е оказал плодородна почва за антиправителствени настроения, добави той.

Кис оприличи случилото се в Германия на това в САЩ, където движения, проповядващи върховенството на бялата раса, се обединиха с хора, които вярват, че „дълбоката държава“ контролира правителството, и заедно се противопоставиха на мирното предаване на властта след последните президентски избори.

Федералната прокуратура каза, че някои от арестуваните са имали конкретни планове да проникнат в германския парламент с оръжия. Подобна атака би била улеснена от факта, че един от обвинените конспиратори – Биргит Малсак-Винкеман – е бивша депутатка от партията „Алтернатива за Германия“ и познава отлично сградата на Бундестага. Прокуратурата заяви, че групата е възнамерявала да направи Малсак-Винкеман министърка на правосъдието след преврата, а новото правителство е щяло да се ръководи от Хайнрих Тринайсети. Седемдесет и една годишният представител на рода Ройс, който продължава да използва титлата „принц“, въпреки че Германия отмени официалната роля на монархията преди повече от един век, е бил идентифициран като един от водачите на заговора, казаха представители на властите.

Някои хора в Германия поставиха под въпрос дали заподозрените екстремисти всъщност биха могли да проведат каквато и да било сериозна атака. Най-високопоставеният служител в сферата на сигурността в страната, министърката на вътрешните работи Нанси Фезер, обаче каза, че би било грешка подобни групи да бъдат подценявани, особено ако, както се твърди в случая, сред техните членове има хора, обучени да боравят с огнестрелни оръжия, като войници или полицаи.

Олаф Зундермайер, разследващ журналист от германската обществена телевизия Ер Бе Бе, който е специалист по политическия екстремизъм, каза, че властите дълго време са омаловажавали заплахата от страна на „Гражданите на Райха“, докато представител на организацията застрелял полицай преди шест години.

Освен че имат „история на радикализация“, много от „Гражданите на Райха“ споделят афинитет към Русия и са отворени към дезинформация, разпространявана от руски медии, каза Зундермайер. Той обаче постави под въпрос твърденията, че е имало явно съглашателство с Москва за сваляне на германското правителство. „Не виждам каквито и да било доказателства за структурно, систематично взаимодействие между тези групи и руските власти“, каза Зундермайер, който следи движението от много години.

Въпреки това федералната прокуратура заяви, че принц Ройс се е свързал с представители на руските власти, за да обсъди плановете си, и единственият чужденец, задържан в сряда, беше идентифициран като Виталия Б., руска гражданка.

Германия е много чувствителна към десния екстремизъм заради нацисткото си минало и неколкократните актове на насилие, извършени от неонацисти през последните години, включително убийството на политик на местно ниво и смъртоносна атака срещу синагога през 2019 година.

Преди две години десни екстремисти, участващи в протест срещу въведените заради пандемията ограничения в страната, се опитаха безуспешно да щурмуват сградата на Бундестага в Берлин. По-рано тази година властите арестуваха четирима души, обвинени, че са планирали да предизвикат дълготрайно спиране на тока в цялата страна и да отвлекат министъра на здравеопазването.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви вчера, че е „забележително и наистина ужасно“, че бивш законодател е обвинен в участие в заговора, но арестите са показали, че „ние имаме държава, която може да се защитава, демокрация, която може да се защитава… с пълна сила“.

Кис, експертът по крайнодесните, каза, че задържаните тази седмица вероятно не са единствените екстремисти в движението „Граждани на Райха“, което, по оценка на германски служители в сферата на сигурността, има повече от 20 000 привърженици.

„Има и други подобни групи. Те са на същия етап на радикализация. (Тези групи) може и да не са толкова опасни, тъй като нямат достъп до оръжия и т. н… Ние обаче ще станем свидетели на появата на още подобни групи и, надявам се, също така на тяхното изправяне пред съда“, добави Кис. (БТА, с малки съкращения)

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us