Отвъд геодезията

Заснеха клетвата на Обама със сателит


inauguration_4_crop

На 20 януари целият свят гледаше в една точка – Вашингтон. Тържествата по встъпването в длъжност на новия американски президент Барак Обама започнаха ден по-рано в Линкълн мемориъл с грандиозен концерт под мотото „Ние сме едно“. Там бяха Ю Ту, Брус Спрингстийн, Джон Бон Джоуви, Бионсе, Шакира, Стиви Уондър, Джеймс Тайлър, Шерил Кроу, Том Ханкс, Дензъл Уошингтън, Форест Уитъкър.

На следващия ден, точно в 12 часа местно време новоизбраният президент на САЩ Барак Обама положи клетва и така встъпи в длъжност пред погледа на четири милиона души, които бяха пристигнали да наблюдават на живо церемонията. Нищо, че ден по-късно се наложи Обама отново да се закълне заради досадните грешки, които допусна, докато повтаряше клетвата.

inauguration_1_crop

Четиридесет и четвъртият президент на САЩ положи клетва за спазване на конституцията над същата Библия, над която се е заклел и Ейбрахам Линкълн през 1861 г.

За сигурността на събитието бяха ангажирани 8000 полицаи, 10 000 членове на Националната гвардия и над 1000 агенти на ФБР.

Новият американски президент счупи рекордите по доверие и оптимизъм в сравнение с предшествениците си – 79% от американците са оптимисти за предстоящите четири години, през които Барак Обама ще е президент.

Телевизионният канал CNN заедно с корпорацията Microsoft заснеха иногурацията и във формат 3D.

За първи път в историята церемонията бе заснета и от космоса – от спътника GeoEye-1.

Той е изведен в орбита на 6 септември 2008 г. след продължителни отлагания. По всички показатели на получаваното изображение апаратът GeoEye-1 е лидер на пазара. Образите са с разрешение 0,5, 1, 2,3 м на пиксел, черно бели или в четирите спектрални канала.

inauguration_2_crop inauguration_5_crop

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us