Отвъд геодезията

Заснеха сливането на черни дупки

Астронофизици регистрираха сигнал от отдавнашен страховит сблъсък на две черни дупки, които са се слели в една с нечуван размер, съобщи Асошиейтед прес.
„Това е най-големият взрив, наблюдаван от човечеството, след Големия взрив“ – каза Алън Уайнстийн от Калифорнийския технологичен университет.
Черните дупки са компактни райони в космоса, които са толкова плътни, че от тях не може да излезе дори светлина. Досега астрономите ги деляха на два размера – малки и свръхмасивни. Малките са т.нар звездни, образувани от колапса на звезда. Те са с размера на малък град. Свръхмасивните са милиони, дори милиарди пъти по-масивни от Слънцето и около тях се въртят цели галактики.
Според изчисленията на астрономите не е логично да има среден размер и звездните черни дупки не може да са повече от 70 пъти по-големи от масата на Слънцето. През май миналата година обаче два детектора засичат сигнал, който се оказва енергия от две сблъскващи се звездни черни дупки. Едната е с маса 66 пъти колкото Слънцето, а другата – 85 пъти колкото Слънцето.
Крайният резултат е първата известна междинна черна дупка с маса 142 пъти колкото Слънцето.
В сблъсъка се отделя огромно количество енергия под формата на гравитационна вълна. Именно нея регистрират американски и европейски физици с детекторите LIGO and Virgo миналата година. След като разчитат сигнала и проверяват работата си, учените публикуваха днес статия за откритието в списанията „Физикъл ривю летърс“ и „Астрофизикъл джърнъл летърс“.
Тъй като детекторите дават възможност гравитационните вълни да бъдат улавяни като звукови сигнали, учените всъщност са чули сблъсъка. При цялата му драматичност сигналът е продължил само една десета от секундата.
Сблъсъкът е станал преди около седем милиарда години, когато Вселената е била наполовината на сегашната си възраст.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us