Отвъд геодезията

Засякоха странен звук от центъра на галактиката

Астрофизици идентифицираха за пръв път магнетар от нашата галактика като източник на бързи радио импулси, предаде Франс прес.

Този странен космически феномен беше открит през 2007 година. Оттогава учените все още не могат да обяснят на какво се дължи този изблик на електромагнитни вълни Fast Radio Burst, известни още като бързо радио пропукване. Правеха се доста сериозни предположения, като следствие от изпаряването на черна дупка, до най-екстравагантни хипотези, като излъчване на извънземен сигнал.

Явлението беше крайно трудно за изследване, тъй като траеше само една хилядна от секундата. Досега се считаше, че подобни импулси идват само от други галактики. Последните най-прецизно регистрирани бяха през 2016 година и идваха от галактика-джудже, разположена на 3 милиарда светлинни години от Земята.

На 28 април едно канадско проучване с новия телескоп CHIME и американската обсерватория „STARE-2“ регистрираха подобен импулс в един и същ район от небосвода. Източникът се оказа магнетарът SGR 1935+2154, разположен в нашия Млечен път.

„Това е първото бързо радио пропукване, което се приписва на познат космически обект“, изтъкна Кристофър Боченек от американския институт Калтек и ръководител на проекта „STARE-2“.

Магнетарите са магнитни неутронни звезди с извънредно мощно магнитно поле – един квадрилион пъти по-силно от нашето.. Тези обекти са с малки размери – няколко десетки километра, но съдържат значителна маса. Една чаена лъжичка

от тяхната материя би тежала няколко милиарда тона. Небесното светило се завърта около оста си за няколко секунди.

Засеченият от учените бърз радио импулс е отделил за една милисекунда толкова много енергия в радиосигнал, колкото на Слънцето би му трябвало за половин минута, твърди Боченек.

Този сигнал е бил достатъчно мощен, за да бъде проследен с приемника на смартфон, след като е преминал през половината галактика. Едно разстояние, оценено на 30 хиляди светлинни години.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Иван Шишманов измисля 8 декември
  Иван Шишманов измисля 8 декември

  През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса, свързан с това първото Висше училище в България да има „по-особен, свой празник“. На

 • Япония дари книги на УАСГ
  Япония дари книги на УАСГ

  Посланикът на Япония в Република България Н. Пр. Нарахира Хироши направи дарение за библиотеката на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Книгите с теми,

 • Мъск идва в Белоградчик за деня на книгата
  Мъск идва в Белоградчик за деня на книгата

  Най-богатият инфлуенсър, таткото на Тесла, милиардерът със Старлинк Илон Мъск ще пристигне в Белоградчик на 23 април – деня на книгата. Това става известно от

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us