Отвъд геодезията

Земляни създадоха първата космическа нация на Асгардия

asgardia space nation website logo Custom

От няколко месеца на Земята има нова нация – космическата. Тя има свои правила, правителство, държавен глава, парламент, финансов мениджмънт и разбира се, граждани.

Те се множат с всяка минута. Още в първите дни на обявяването на новината постъпват повече от половин милион кандидатури. Затова правилата са направени, така че да бъдат изключени децата, които нямат разрешение от родителите, двойните кандидатури, хората, които не предоставят исканата информация и интернет роботите.

Желаещите са от почти 200 държави, а според сайта на организацията по население вече Асгардия е 183 място в света.

Сред асгардианците засега има 636 българи, като 83% от тях са мъже. Най-много са от София – 291 човека. Всеки, който иска да стане гражданин на новата нация, може да кандидатства тук: https://asgardia.space/en/join

Основател космическата нация Асгардия е руският специалист по нанотехнологии Игор Ашурбелий, който е основател и на Международния космически изследователски център и председател на Комитета по космически науки към ЮНЕСКО. Ашурбелий в момента е и глава на нацията. Роден е на 9 септември 1963 г. в Азербайджан. Носител е на различни държавни награди, а през 2016 г. получава златен медал от ЮНЕСКО за принос в развитието на нанонауките и технологиите.

Името Асгардия идва от скандинавската митология, в която Асгард е реещ се над земята измислен град.

Два са официалните езици – английски и руски. Зад проекта стоят космически специалисти от целия свят – от Канада, САЩ, Русия. Желанието им е да демократизират Космоса, като създадат мрежа от спътници, на които да живеят хора, да работят там, да следват свои закони, правила и разпоредби. Засега постижението е скромно – готов е първият нано-сателит, който ще бъде пуснат в орбитата на 12 септември и ще съдържа важна за записалите се асгардианци информация, като снимки, имена, интереси. За асгардианците това обаче е „първият камък“ от новото обитание на 1,5 милиона асгардианци. Това ще е началото на програмата за създаване на независима космическа държава с амбициите да бъде призната от ООН. На първо време асгардианците смятат да предпазват Земята от космически опасности – астероиди, слънчеви изригвания, космически боклук.

Всички приети за асгардианци ще гласуват и за своя конституция през това лято. „Ние искаме да изградим една сериозна, легитимна, независима първа космическа нация, която да бъде призната от държавите от Земята и ООН, затова ни е нужна Конституция – иначе сме фалшива нация“, коментира Ашурбелий.

BG asgardia Custom

Haчaлнaтa cтъпĸa e дa ce изпpaти coбcтвeн caтeлит и дa ce дaдe cтapт нa ycилиятa зa пoлyчaвaнe нa paзpeшeниe зa дocтъп дo Kocмoca.

Πpoeĸтът вce oщe e в нaчaлнaтa cи фaзa, нo eĸипът зaд нeгo ce нaдявa пyбличнocттa, ĸoятo щe пoлyчи, дa дoпpинece зa пpивличaнeтo нa тaлaнти, ĸoитo дa cътpyдничaт в пocoĸa нa тoвa Acгapдия дa ce пpeвъpнe в дeйcтвитeлнocт. Tъpceн тaлaнт мoжe дa ce oĸaжe вceĸи eдин, тъй ĸaтo Acгapдия имa oтвopeн дocтъп дo гpaждaнcтвo зa вceĸи чoвeĸ нa Зeмятa.

Acгapдцитe щe ocтaнaт физичecĸи нa Зeмятa, нo щe бъдaт и чacт oт нoвaтa ĸocмичecĸa нaция, ĸaтo ocнoвaтeлитe ce нaдявaт cĸopo, тя дa ce пpиcъeдини ĸъм OOH. Aĸo пoжeлaят, гpaждaнитe щe мoгaт дa пътyвaт дo cтpaнaтa cи и в Kocмoca.

Скептиците обаче припомнят, че колкото и хора да се организират, докато не са физически в космоса, не може да се говори за космическа нация.

Асгардианците обаче са на друго мнение и вярват, че правят първата стъпка.

Първо признание

97d03047262e3a43333fc9f9e90a0ff5e100ed063903467b523d7a0c64c25e09 Custom

Игор Ашурбейли подписва договор с шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова за нова награда в областта на науката.

Наградата и пет медала ще се дават годишно на хора, които допринасят за развитието на космическите технологии.

До момента ЮНЕСКО присъжда пет награди, три приза и четири медала в различни категории. Новият договор отваря нови хоризонти пред науката.

 

Първа глава от конституцията на Асгардия

 1. Асгардианците са свободна и единна космическа нация.
 2. Целта на Асгардия е:

Да осигури постоянен мир в космоса;

Да осигури еднакви възможности в космоса за всички асгардианци, които в момента се намират на Земята, независимо от тяхната земна националност;

Да работи за добруването на цялото човечество.

 1. Всеки може да стане гражданин на Асгардия, ако приеме Декларацията и спазва Конституцията и законите на Асгардия.
 2. Всички граждани на Асгардия са равни, независимо от тяхната земна националност, местожителство, гражданство, раса, националност, пол, религия, език, финансово състояние или друг признак.
 3. Асгардия спазва законите и международните договори, сключени между страните на Земята и иска да бъде призната като равноправна от тях.
 4. Асгардия не се намесва в работите на Земните държави и очаква същото от тях.
 5. Асгардия участва на международните събития на Земята, както останалите земни държави, заради своето членство в международните организации.
 6. Асгардия уважава, спазва и защитава правата на гражданите на Земните държави и пази асгардианците и тяхното особено космическо гражданство.
 7. В Асгардия няма място за политически партии. Асгарданците обаче може спокойно да участват в политически партии на Земята.
 8. Асгардия е огледало на Земята, в което не се отразяват границите на Земята. Въпреки това следвайки Земните закони, всеки асгардианец може да живее в Земните държави.
 9. Нацията асгардианци са свободни по дух, в науката и са интернационалисти. Всеки асгардианец може да практикува желаната от Земна религия и в Асгардия.
 10. Няма място за исторически земни конфликти на Асгардия. Асгардия пише нова мирна история на космическото бъдеще на човечеството.

Ние, хората от Асгардия, правим всичко за просперитета на нашата нова космическа нация, създадена от нас за опазването на нашата планета майка Земята и за развитието на цялото човечество в космоса.

Ние не сме най-добрите, ние сме бъдещето.

Едно човечество – едно единство.

Тази декларация е първият документ за създаването на космическата нация на Асгардия.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us