Геодезия

15 истории, които са си заслужили скулптурите

„Въздигнах си аз паметник неръкотворен…”

А. С. Пушкин

Дали докато върши всекидневната работа човек си мисли какво ще остави след себе си? Едва ли. Едва ли и това са мислили тези геодезисти, докато са си вършили работата. Оказва се, че по света, но не и у нас, има доста паметници, посветени на земемерите и геодезистите. Ако се съди по броя на скулптурите, геодезията изглежда е на най-голяма почит в САЩ. И няма как да не се спомене и анекдотът за това кои са хората, изобразени на легендарния Маунт Ръшмор, с отговор: трима геодезисти и още някакъв. Става дума за бащите на американската нация.

Бащите на нацията

1200px Dean Franklin 06.04.03 Mount Rushmore Monument by sa 3 new

Между 1927 г. и 1941 г. върху площ от около 5 кв. км на Маунт Ръшмор са издялани лицата на четирима американски президенти, от ляво на дясно: Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн. Те са избрани заради тяхната роля в опазването на страната и разширяването на територията ѝ.

Винаги толкова власт, колкото е нужно

2490861147 abc83947f0 b

Първият американски президент Джордж Вашингтон (30 април 1789 г.– 4 март 1797 г.) е бил и геодезист. Това е всеизвестен факт. А това е паметникът му в Уинчестър, Вирджиния. За него се казва, че винаги е успявал да избегне получаването на повече власт, отколкото му е нужно, избягвал е да се забърква в политически интриги, не допускал непотизъм (получаване на постове по силата на роднински връзки) и кронизъм (получаване на постове по силата на познанства).

Политология в действие

Jefferson statue detail North Grounds UVa

Статуята на Томас Джеферсън в Университета Вирджиния е един от най-известните паметници на геодезисти в света. Освен президент на САЩ роденият на 13 април 1743 г. и починал на 4 юли 1826 г., американският политик е бил и геодезист. Третият президент на САЩ Джеферсън е движеща сила зад политическата идеология на страната. Настоява за децентрализация и местно самоуправление. През 1776 г. създава черновата за американската декларация на независимостта. По време на американската война за независимост, той е посланик на страната в Париж, където осигурява подкрепата на френското правителство. Сред постиженията му като президент се нареждат покупката на Луизиана – още едно парче земя за новите заселници.

Честният Ейб

e89327244db2142c604248e8d6e2f115

Колко добре е да има политик, когото народът да го нарича Честния. Честния Ейб, Ковача на огради (Rail Splitter) или Великият освободител всъщност са имената на един и същи човек – шестнадесетият президент на САЩ и първият президент от Републиканската партия Ейбрахам Линкълн (12 февруари 1809 г. – 15 април 1865 г.). Той твърдо се противопоставя на робството, особено в новоприсъединените към Съюза територии и победата му на президентските избори през 1860 г. Преди церемонията по встъпването му в длъжност седем южни щати се отцепват от САЩ и формират Конфедеративните американски щати като включват в границите си голям брой фортове и друга значима собственост. Тези събития скоро водят до Американската гражданска война, въпреки че самият Линкълн е твърдо против войната и лозунгът, под който преминава управлението му, е за обединяване на нацията.

Линкълн е изключителен политик, който се доказва като лидер по време на война, умело балансиращ между конкуриращи се идеи и обединяващ съперничещи си групи в името на общата кауза. Той лично направлява военните действия и така води силите на Съюза до победа над Конфедерацията.

Линкълн оказва дълбоко и продължително влияние в политическите и обществени институции на САЩ. Може би най-съществено е при поставянето на прецедент за по-голяма централизация на властта във федералното правителство и отслабването на властта на отделните щатски правителства, макар че това се оспорва понеже федералното правителство се връща към своята обичайна слабост след Реконструкцията и съвременните, модерни щати ще възникнат едва с Новия курс седемдесет години по-късно. Линкълн е президентът, който обявява Денят на благодарността за национален празник, създава Департамента на земеделието (макар и не с ранг на част от Кабинета), съживява националното банкиране и банки и приема Западна Вирджиния и Невада за щати.

Накъде текат реките

continentalDivideSteveJaenisch

Статуя на теодолит във Фъргъс Фол, Минесота, отбелязва географска точка в Северна Америка, на която от едната й страна реките се вливат в Тихия океан, а от другата – в Атлантическия. Тази точка е отбелязана с гигантски теодолит. Мнозина се чудят за какво е, но е любимо място на местните.

Малко история, но много желание

irvinHeritageDalas

Статуя на двама геодезисти краси Ъруин Херитидж в Далас. Градчето отбеляза 100 години от основаването си през 2003 г., но едва толкова младо има паметник на важните за обществото хора.

Кръстникът Норман

Abner Norman statue downtown Norman2

Абнър Норман, геодезистът от Оклахома, има също свой паметник, а цял град носи неговото име Норман. През 1870 г. Поземленият офис на САЩ сключва договор с професионален инженер геодезист да заснеме голяма част от територията на Оклахома. Тогава младеж, Абнър Норман става шеф на геодезическата комисията за индианските територии. Хората му обаче се отнасят подигравателно към него и опушват името му „Нормановата колиба” на един дъб. Т.нар. Бързаци (онези, които завладяват западните територии преди т. нар. Land Run ден 22 април 1889 г., когато всички се втурват да завземат парчета земя за собственост) обаче запазват името на мястото и днес градчето около дъба на Норман вече има 120 866 жители.

Началото на дълъг път

dawson creek bc the beggining of alaska highway

1024px Alaska Highway1

Нулевата точка на началото на магистралата за Аляска в Доусън Крийк, Британска Колумбия, е отбелязана с тази фигура. Поредно доказателство за значението на геодезическата професия в историята на Новия свят. Магистралата за Аляска е строена по време на Втората световна война и целта й е да свърже САЩ с Аляска. Дължината й е 2 700 km, а строителството завършва през 1942 г. Официално пътят обаче е открит през 1948 г. Дълги години магистралата е легендарна със своите опасности.

И хората празнуват… 200 години от геодезическо заснемане

Michael Warrick DedicationLuisianaPurchaseSurvey

На 20 февруари 2017 г. в центъра на Литъл Рок, Арканзас, е открит паметник на 200-ата годишнина от Заснемането на Луизиана. „Преди Америка да стане Америка е трябвало да се заснеме тази огромна земя, за да бъде обитавана от американците”, каза на откриването Джон Джилс от комитета по организирането на тържествата за годишнината от заснемането.

Рейнджъри

texasRangerHallofFameMuseum inWacoStatueGeorgeEarth

Този любопитен паметник стои в двора на музея на рейнджърите на Тексас във Уако (Texas Rangers Hall of Fame and Museum), който е посветен на качествата на американските рейнджъри. Скулптурата на е на геодезистът рейнджър Джордж Ерат, който се е занимавал с най-престижната и важна задача – да оразмери парцелите земя на останалите рейнджъри.

Геодезия в Нова Зеландия

fredericalonzoCarringtonStatue

Статуята на Фредерик Алонсо Карингтън в Роуб стрийт парк в Ню Плимът е открита през 2012 г. Самият Карингтън е роден: 11 октомври 1807 г., в Челмсфорд, Великобритания и умира почти век по-късно в новата си родина – 15 юли 1901 г., Ню Плимът, Нова Зеландия. Политик и геодезист, той е смятан за бащата на град Ню Плимът. Затова си заслужава и паметника, а в историята остава и като борец за правата на аборигените в новите територии на Нова Зеландия.

Първият картограф на Япония

Ino tadatakaJapan

ino tadataka stamp

Роденият на 11 февруари 1745 г. в Куюкури, Япония Ино Тадатака е може би най-известният японски геодезист и картограф. Той създава първата карта на Япония с модерни геодезически техники. Умира на 17 май 1818 г., но в Япония още го помнят.

Строител, но какъв

pametniknaStroiteljaBelgorod

На 7 август 2013 г. в руския град Белгород бе открит паметник на строителя. Бронзовата фигура тежи 200 кг. и е дело на харковския скулптур Тарас Костенко.

Изгнанието на декабристите

irkutsk

Близо 700 000 души живеят в града, в който е този паметник на геодезията. Става дума за руския азиатски град Иркутск. В началото на 19 век в Иркутск биват изпратени в изгнание много интелектуалци, участници в Декабристкото въстание. Това е причината за културния разцвет в града. През 1879 г. в Иркутск избухва голям пожар, който изпепелява историческия център на града и разрушава почти всички сгради в центъра. Иркутск се възстановява бързо в началото на 1880-те, когато е разцветът на златодобива в района. През 1896 г. е прокарано електричество, а през 1898 г. е построена жп гара в града, част от Транссибирската магистрала. Железопътната линия въздейства изключително благоприятно на икономиката на града.

Джепето

geometer 01 01

Скулптурът Гьорг Демец е като съвременен Джепето. Той създава фигурите си от дърво в ателието в Ортисей, Италия и е запален по дърворезбата, изобразяваща истинските неща. Оказва се, че за него хората, занимаващи се с геодезия са вдъхновение.

Автор

Geomedia Magazine




От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us