Геодезия

17 НОБЕЛИСТИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ПОЛИТИЦИТЕ СПЕШНО ТРЯБВА ДА СПАСЯТ ИКОНОМИКИТЕ НА ЕВРОПА И САЩ


САЩ и Европа са застрашени от години наред спад на икономиката в сравнение с развиващите се държави, и виновни за това са политиците. Такова е мнението на 17 нобелови лауреати от различни държави, цитирани от германския в. „Ди Велт“. Според някои от икономистите, еврозоната може напълно да рухне. Ако правителствата на западните държави не предприемат съответните мерки, ще им се наложи още дълго да се борят със стагнацията, смятат нобелистите.

„Западът живя през последните десетилетия не според чергата си и затова вече е похарчил част от бъдещето си“, смята професорът от Колумбийския университет Едмънд Фелпс, получил през 2006 г. Нобеловата наградата за икономика заизследванията си върху дългосрочните ефекти от икономическата политика.

Според професора от американския институт за прогресивни изследвания Ерик Маскин, награден от академията през 2007 г., дълговите проблеми ще съсипят западната икономическа система. На същото мнение е и шотландският специалист по политикономия Джеймс Мирлис, награден през 1996 г. с Нобел за икономика: „По-голямата стагнация за Запада в бъдеще е напълно възможна“. Носителят на Нобеловата награда през 1997 г. Майрън Шоулз, предупреждава, че Европа и США ще трябва да се справят с все по-тежки условия.

Според икономическите умове на планетата Европа спешно се нуждае от единна финансова политика иначе еврото ще рухне. „Зоната на еврото ще оцелее, само ако националните особености отстъпят място в дългосрочен план на централизирана бюджетна система“, казва Маскин.

Всички запитани икономисти призовават европейските лидери да предприемат решителни действия. Експертите не смятат, че ситуацията отвъд океана за по-добра – там политиците взаимно си пречат да решат икономическите проблеми, смятат нобелистите, а доларът все повече отстъпва позицията на водеща валута за сметка на засилващия се китайски юан.

В същата посока, но под по-друг ъгъл са резултатите от анализите на британската консултантска компания EC Harris за развитието на строителството. Според анализ, публикуван през август, нови 18 тежки месеца очакват сектора в Европа. Причините са растящите цени на суровините и новите предпочитания на доставчиците, които гледат към Азия и Средния изток. Анализът е сред 55 държави в света. Според прогнозата обемът на строителния бизнес в Европа ще продължава да пада, след като се е понижил с цели 15% още в началото на финансовата криза през 2007 г. На пазара новите играчи Индия и Китай ще са все по-силни и глобалното изплуване на икономиката от кризата ще започне именно от там – от Азия и Близкия изток, защото тези държави вече агресивно са започнали да влагат пари в инфраструктура.

Според същата компания строителни работи в България са едни от най-ниско платените в света и най-ниски в Европа. Цената на строителството е с 52% по-ниска от тази във Великобритания, която се приема за основа на сравнението с коефициент 100.

България се нарежда по-ниско дори от страни като Македония и Босна и Херцеговина, където коефициентът е съответно 53,4% и 55% от разходите на британския пазар.

Миналата година цената у нас бе на 55% от тази във Великобритания. Швейцария е най-скъпият пазар за строителство, където разходите продължават да се повишават и тази година са със 70% над британските. Сравнението обаче донякъде се затруднява поради ръст от 17% в стойността на швейцарския франк.

Шри Ланка е страната с най-ниски строителни разходи в света – 27,5% от тези във Великобритания. Тя е следвана от Индия с 28,5% и Тайван с 33%.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us