Геодезия

22-а Международна геодезическа студентска среща


Мария Сотирова

Основната цел на IGSО (Международна организация на студентите по геодезия) е да събира студенти по геодезия от цял свят, като им дава възможност както да обменят професионален опит, така и да се сближават и сприятеляват помежду си. За целта ежегодно се провежда среща (IGSM), в която могат да вземат участие както студенти, така и вече дипломирани инженери.

Домакин на срещата тази година беше ETH Zurich. Събитието се проведе от 14.04-19.04.2009 г. Представители на Университета по архитектура, строителство и геодезия бяха петима студенти, специалност Геодезия.

В петдневната програма организаторите бяха включили лекции на различни теми, симпозиуми с цел запознаване с използваните в университета технологии. На тези събития ни беше презентиран продукт на Autodesk: AutoCAD Civil 3D, както и Smart Station Leica TPS1200. Всички бяхме изумени от технологиите, които използват студентите в процеса на обучение. Част от програмата беше и опознаване на града по карта, където участниците бяха разделили на групи от 20 човека.

В денят, определен за екскурзии, студентите имаха възможност да иберат какво искат да посетят. Някои предпочетоха обиколка на града, разходка по езерото с корабче, а други се насочиха към водещи геодезически и картографски компании. Черешката на торатата беше посещението ни на Leica Geosystems, което продължи цял ден. Разходката ни във фирмата започна от разглеждане на музейните експонати (подобни на онези, които ние използваме в университета) и продължи с презентиране на най-новия им продукт Leica SmartStation, като завърши с разглеждане на работилниците. Последният ден беше свикано общо събрание на организацията, в което беше решено следващата среща да бъде в Загреб.

Всяка вечер имаше организирано парти с незабравими емоции и много бира.

Повече информация за организацията и срещите можете да намерите на www.igso.de, а за срещата в Цюрих на: https://www.igsm.ethz.ch/index.php.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us