Геодезия

3D лазерно сканиране подсигурява китайска златна мина


Златната мина в китайската провинция Шандун стана първата в страната, която е изследвана с помощта на 3D лазерното сканиране. В течение на година 20 км от основните тунели на мината са били сканирани и обработени. В резултат на работата на китайската мина може да бъде по-успешно разработвана, да се планира дейността, както и да се гарантира по-голяма сигурност. Оператор на мината е китайската компания Шандун Голд Груп, собственост на местните власти в провинцията.

До момента достъпа до много места в мината беше затруднен, а условията за работа на миньорите – доста тежки. Под внимателно наблюдение е целият работен цикъл – от планирането и конструкция, до производството, контрола и рекламациите. Благодарение на сканирането обаче сега са направени триангулачни мрежи за създаване на прости 3D модели на дигиталната мина.

Мината в Шандун е една от най-големите в Китай – според самите работници тя се нарежда на трето място в страната. Собствениците отбелязват, че тя е високотехнологична и разполага с най-модерната техника.

През последните години Китай се превърна в страната, която добива най-много злато в света, като задмина Република Южна Африка. Добивът на злато е нараснал със 70% през последното десетилетие. Индустрията на златодобива през последните години се радва на голям интерес както от страна на местните китайски фирми, така и на външни инвеститори каквито традиционно са Канада и Австралия. Всяка година се разкриват нови и нови мини.

През последните години световните анализатори непрестанно повтарят, че Китай измества Индия и по показателя най-голям потребител на злато. Експерти припомнят, че за азиатците златото е основен способ за съхранение на богатството.

20 държави в света произвеждат 75% от златото на Земята. Китай е на първо място, като е произвела 371 тона или 13,16% от световната продукция на злато през 2011 г., а през 2012 г. е произвела 413 тона. Стойността на златото, което годишно Китай вади от мините си, е над 20 милиарда долара.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us