Геодезия

3D модел на Лондон за стратегическо планиране

Бъдещето на градовете-конгломерати, които привличат все повече хора към себе си, е основен въпрос както за обитателите им, така и за градоначалниците на тези мегаполиси. Планирани за по-малко жители, всички големи градове се изправят пред един въпрос – как ще изглеждат в бъдещето, къде да поберат всички прииждащи хора и как да осигурят добра градска среда. Пример за ангажираност и отговорност при решението на тези въпроси Лондон.

От началото на май жителите му си избраха нов кмет – за първи път в историята на Острова той е мюсюлманин от пакистански произход, сунитът Садик Кан. Баща му е работил като шофьор на автобус , когато се преселил в града. Днес лейбъристът Кан се домогна до поста, заменяйки чаровния колоездач и любимец на съгражданите си Борис Джонсън, до голяма степен заради ангажимента си да реши проблема с липсата на жилища и с обещания да спре социалното разслоение в града. Мнозина отбелязват, че едва ли не архитектите са избрали Кан за кмет, а когато той пристига на работа в първия си работен ден в кметството, именно архитектите го призоваха да бъде смел в борбата с жилищната криза на града. Те го предупредиха, че само с политически решения няма да се превъзмогне кризата, а трябва да смесен подход. „Изискват се решителни стратегически ходове и дано новият кмет има кураж за тях”, коментира архитектът от водещото лондонско бюро RCKa Ръсел Къртис.

Проблемът с жилищната политика е сред най-важните, като изисква сериозно планиране. Предизборно Садик Кан обеща, че 50% на сто от всички нови жилища в Лондон ще бъдат достъпни за всички прослойки на населението, а не само за избрани. И това изказване стана на фона на шестмесечен мораториум върху строителството на високи сгради в столицата, част от кампанията на част от лондонските архитекти Skyline.

Предизвикателствата

Откъде ще се вземат тези нови жилища? Ще бъдат ли построени нови небостъргачи? Как трябва да изглежда лондонската градска среда? На тези въпроси се опитват да отговорят не само избраните, а всички лондончани.

Едно добро помагало

За лондончаните и за бъдещето на града е разработката VUCITY. Тя е направена от компанията Wagstaffs, определяща се като агенция за комуникации, използваща дизайна и технологтиите.

Продуктът използва максимално възможностите на 3D технологиите и фотограметрията, за да създаде база за моделиране на развитието на града през идните 20 години.

Всъщност това е първият виртуален модел на града, целящ всеки лесно и бързо да може да представя съществуващото, да позволява планиране и анализ на бъдещите урбанистични решения.

Създателите обясняват, че продуктът може да се ползва от програмисти, урбанисти, общинари, архитекти, инженери. Продуктът вече има покритие от 80 кв. км от територията на Лондон и дава точно 3D изображение на всяко кътче, като може да се проверят различни нива – от газопровода до осветеността от слънчевата светлина през различни части от дена. На макета може да се търсят не само съществуващи сгради, но и планирани да се строят. Благодарение на тази опция лесно могат да се правят прогнози за развитие на града. Моделът дава реална представа за транспортните връзка в града. В макета е интегрирана и статистика за реалния трафик, демографски данни и данни за движението на пешеходния поток. Моделът се обновява на всеки шест месеца.

Създателите не са спрели до тук. Те продължават със заснемането и в най-скоро време ще бъдат представени още 20 кв. км от територията на града, а не само досегашните пет централни квартала.

Фотограметрията е в основата на всичко

Благодарение на фотограметрията и новите технологии много бързо и лесно може да се картографира определено място. Точно така са направили и авторите на VUCITY при създаването на този модел. Визуализацията е осъществена благодарение на фотограметрично заснемане и геопространствената информация, събрана през 2015 г.

Създателите са убедени, че най-важната функционалност на модела е възможността предварително да се видят и анализират планираните промени в града.

Благодарение на фотограметрията може да се моделира бъдещето, а данните са обединени в едно единствено място, което отговаря на поредица от въпроси, хвалят се създателите. Благодарение на първия изцяло дигитален и подробен модел VUCITY са визуализирани огромно количество разнообразни данни, а програмата дава възможност за компетентни и добре осмислени решения. Създателите са убедени, че това е ключът към доброто урбанистично планиране. А лондончани могат да са по-спокойни и информирани за следващите десетилетия.

Хиляди пристигат в града всекидневно

Британската столица не спира да расте. През последния месец беше засечен максималният брой на пътници в метрото в един и същи момент за всички времена. Покачването на цените на лондонския пазар на недвижимите имоти доведе до това, че жителите на града са принудени да заделят до две трети от месечните си доходи само за наеми. Предвижданията на статистиците са, че градът ще стане 11-милионео през 2050 г., като в момента е с 8 650 000 жители. Ясно е, че са необходими нови сгради, но има ожесточени дебати за всяко конкретно място за строителство, колко високи и големи да бъдат те, как трябва да изглеждат и от какво да бъдат направени.

Малко политика

Новият кмет Садик Кан постави пред себе си задачата да се преодолее ксенофобията между различните религиозни общности и растящото социално разслоение в Лондон. И то във време, в което всекидневно специалните служби съобщават за нестихващи заплахи от терористични нападения точно заради религиозна и социална несъвместимост. Затова задачата на Кан да се ангажира в битката срещу постоянно растящите наеми и да осигури жилища на достъпни цени не е лесна. Като кмет на Лондон, той разполага с годишен бюджет от 20 милиарда евро, но годишната му заплата от 180 000 евро изглежда скромна за лондонските условия и стига максимум за наема на малка къща в някое от лондонските предградия.

С новият инструмент VUCITY изглежда, че по-лесно ще се решат някои от поставяните въпроси, а Лондон да стане пример за други градове и столици.

Общо 32 района

Административната зона на целия град 32 района, като до момента са визуализирани петте централни. Всеки район се администрира от собствен районен съвет, чийто членове се избират за срок от 4 години. Районите са основата на местната власт в Лондон и отговарят за регулирането на повечето местни служби и чрез тях за училищата, социалните услуги, събирането на отпадъци и поддръжката на пътната инфраструктура.

 

На 37 място в света

Лондон покрива площ от 1 578 кв. км. Той е 37-та по големина агломерация в света. Разположен е на около 35 метра надморска височина в Лондонския басейн, а през него преминава Темза, разделяйки го на две части – северна и южна. Историческият център е на северния бряг. Заедно с Ню Йорк, Париж и Токио е смятан за най-важните градове в света.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us