Геодезия

60 години специалност „Ландшафтна архитектура” в България


През 2011 г. се навършват 60 години от създаването на специалността „Ландшафтна архитектура“ в България.

В края на април бе отбелязана годишнината с подобаващо тържество в София, на което присъстваха ландшафти архитекти, архитекти, студенти. Приветствия към озеленителите отправи и председателят на съюза на архитектите в България арх. Георги Бакалов.

Обучението в България по специалността „Ландшафтна архитектура“ и до днес се извършва единствено в Лесотехническия университет в София, като в курса са включени всички необходими дисциплини за добрата подготовка на ландшафтните архитекти, както се нарича специалността от 1994 г. насам. През годините университетът е дал основите на повече от 1500 специалисти, които са развили уменията си в практиката в редица европейски, азиатски и африкански страни.

По повод годишнината от основаването на специалността Лесотехническият университет и Факултетът по Екология и ландшафтна архитектура организираха Юбилейната научна конференция, посветена на озеленяването и новите проблеми пред архитектурата, на която имаше и международно участие. Тя бе организирана в два кръга: „Биологични аспекти на ландшафтната архитектура“ и „Теория и практика на ландшафтното проектиране“, а в допълнение имаше и постерна сесия.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us