Геодезия

АГФ: Усилията за оцеляване в кризата продължават


Председателят на Асоциацията на геодезическите фирми (АГФ) Мишо Настев откри сесията, посветена на управлението на кадастъра в България на международната среща на комисия 3 и 7 на FIG. Темата беше за състоянието на геодезическите фирми в страната (Surveying CompaniesState in Bulgaria„). Заключенията, които той направи, не бяха оптимистични. Настев обърна внимание, че в момента на криза, каквато преживява целият сектор, геодезическите фирми намаляват състава си заради недостига на работа. Липсата на единна държавна политика също беше изтъкната като пречка.

Въпреки това АГФ не спира да търси възможности и да прави опити да подкрепи колегията. Доказателство за това е създаването на Балканска асоциация на геодезистите, чиито инициатор е българската страна. Целта на тази нова формация е специалистите на Балканите да се опознаят и да започнат да работят заедно по големи проекти.

Българските фирми, макар и малки, са способни и оборудвани със съвременните технологии и могат да се справят с всяка задача, подчерта инж. Настев. Модернизацията на производството не спира и по време на кризата, допълни той. Асоциацията води непрекъснати преговори с политиците, за да ги убеди в ползата от кадастралната дейност. Ако държавата не инвестира в кадастъра, няма да има и адекватната възвращаемост от него – това е известна истина. За 2010 г. възвърнатите в АГКК средства са 1,7 пъти. Гилдията обаче трябва да вземе нещата в свои ръце и да не разчита единствено и само на държавата за осигуряването на работа.

Асоциацията не спира да работи и извън представянето на конференцията. През ноември се е осъществила поредна среща със сръбски представители от Геодетски завод на Сърбия, на която са обсъждани перспективите за сътрудничеството.

За първи път тази година асоциацията, заедно с Агенцията, КИГ и УАСГ организират специализиран салон ГеоЕкспо, който ще е в рамките на Българската строителна седмица. Тя ще бъде открита на 8 март 2011 г. в Интер Експо Център, София.

Седмицата е под патронажа на министерството на регионалното развитие.

Събитието е най-авторитетната в страната и на Балканския полуостров международна специализирана изложба, на която ще участват професионалисти – производители, вносители и дистрибутори на нови, качествени и нестандартни решения в областта на модерното строителство. Ще бъдат представени както строителни материали, така и иновативни технологии, машини, оборудване и инструменти за различни строителни дейности.

На ГеоЕкспо са планирани следните раздели – геодезия, фотограметрия, картография, спътникови системи, устройство на териториите, кадастър и земеустройство, геоинформация.

В 10-ото юбилейно издание през 2010 г. в седмицата участваха 210 директни изложители, които представиха продуктите на повече от 360 компании от 20 държави – Германия, Турция, Австрия, Италия, Гърция, Полша, Белгия, Румъния, Македония, Естония, Чехия, Русия, Словения и др.

На 9 и 10 март паралелно с форума ще се проведе конференция на тема „Геодезическите технологии и пазари 2011“. Тя е разделена на следните модули: за първия ден – Дистанционни измервания (Фотограметрия) и Геодезически инструменти, за втория ден – Геодезически услуги и GIS Технологии. Пак по времето на изложбената седмица ще има и годишна конференция „BuildinGreen – Устойчиво строителство и енергийна ефективност“.

По традиция Асоциацията на геодезическите фирми е основният инициатор и организатор на празника на геодезиста. Тази година той ще се проведе на 28 януари в хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. И пак по традиция – всички са поканени.

Снимка: Инж. Настев изнася презентация на тема „Състоянието на геодезическите фирми в България”.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us