Геодезия

Американци предлагат исторически артефакти за 3D принтиране


Американският институт Смитсониън предложи революционна услуга – учените от организацията представиха на своя сайт в Интернет триизмерни модели на много от експонатите в своята колекция, които могат да се отпечатат на 3D принтери от всеки потребител, изтеглил данните.

Принтирането е възможно след като в института са извършили томография, лазерно сканиране и пресъздаване на моделите благодарение на фотограметричните методи. Обектите са били част от проекта Smithsonian X 3D Explorer, започнал през февруари 2013 г. Галерията на института ще бъде разширена в бъдеще.

3d-museum

Така днес всеки потребител може да отпечата експонат като първия самолет на братя Райт, наречен Флайър, летния костюм на легендарната жена пилот Амелия Ерхат, маската на ХVІ президент на САЩ Абрахам Линкълн или скелет на мамут. За да се разгледат самите обекти е необходим браузер, който поддържа WebGL. По желание на потребителите може да се смени цветът или фонът на моделите, както и размера на обекта.

mamuth

От института имат намерение да създадат огромна лаборатория за 3D сканиране във Вашингтон, която да бъде отворена за посетители. Там всеки ще може на живо да наблюдава заснемането и оцифряването на обектите, както и разпечатването на 3D принтери.

Институтът Смитсониън обединява научно-изсследователски екипи, музеи като Националния музей на дизайна Купър Хюит, Националния музей на авиацията и космонавтиката и Националния музей по естествена история на САЩ. Общо във фондовете на института има 137 милиона експоната от световно значение.

linkoln

Лазерните  3D принтери макар и изключително нови като технология стават все по-популярни. Учените се надяват да ги ползват в най-различни области на познанието – от медицината до изкуството. През 2012 г. компанията Stratasys, която е съвместно американско-израелско дружество, създава и продава първите 3D лазерни принтери, които струват между $2 000 и $500 000 долара. В технологията само американската General Electric инвестира милиард долара.

Институтът Смитсониън не е първият, който предлага подобни произведени след сканиране артикули, но е първият, който предоставя експонати с историческа стойност. Първенец в областта е Shapeways.com –  онлайн магазин, който предлага всякакви неща, принтирани с 3D технология.

Mojo-3D-printer Engineer-removing-part


Виртуален археологически музей създават в Томск

Археолозите от центъра „Артефакт“ на Томския държавен университет ще създадат 3D музей, който няма аналог в света. Те са заснели откриването на археологически Зеления яр. По традиция подобни разкопки се рисуват или фотографират, но учените от Томск са заснели с лазерен скенер обекта. След това са прибегнали до методите на фотограметрията и са създали триизмерен модел на заснетото.

Виртуалният музей ще бъде поместен на сайта на университета и до него ще има постоянен достъп. Вече са сканирани и подготвени за изложение 10 от намерените обекти.


Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us