Геодезия

Арх Данов: Няма нужда от строителен надзор


Министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов заяви, че не е нужно да има строителен надзор, а отговорността трябва да се носи от проектанта. Според него съсловните организации на архитектите и инженерите все още не могат да намерят реалното си място. По думите му Камарата на
архитектите трябва да поеме отговорност за качеството на проектите, които техните членове изработват и да си носят тази отговорност, докато са живи.

За пореден път общите устройствени планове (ОУП) бяха определени като приоритет за Министерството на инвестиционното проектиране (МИП). МИП се стреми абсолютно  всички общини да получат съфинансиране за тях, макар средствата да не стигнат. В бюджета са отделени 6 милиона за ОУП, като се очаква още толкова пари да бъдат отпуснати допълнително. Само 25% от общините имат такива планове, а 40 нямат дори задания, затова е обявена процедура за подпомагане изготвянето им. Целта на МИП е до края на годината проблемът с ОУП да отпадне от дневния ред. Според Данов един
средноголям общ устройствен план струва между 80 000-120 000 лв.

Друг приоритет на министерството е чрез буферни зони постепенно да се
преустроят циганските гета, като се изградят нови социални жилища. Министърът води разговори със строителните камари в Австрия и Германия за обучение на роми с подсигуряване на работа за тях в чужбина след обучението им.

МИП претърпя критики, след като според „Програма достъп до информация“ се оказа най-непрозрачното от всички министерства на кабинета на премиера Пламен Орешарски. Обвиненията са, че на сайта на ведомството няма секция за достъп до информация, нито са публикувани отчетите от изпълнението на бюджета, няма ги декларациите за конфликт на интереси на служителите, нито дори списък с хората, които са длъжни да подават такива. Министър Данов обясни, че министерството едва сега прохожда.

Държавна компания ще осигурява поръчки за българските фирми в чужбина. Тя ще е на подчинение на МИП и така ще се избягват гаранциите, които се изискват от фирмите. Държавната компания ще играе ролята не толкова на строител, колкото на мениджър.

 


Кроят нов закон за обществените поръчки

Нов закон за обществените поръчки ще пишат управляващите, а вече се водят дискусии с Европейската комисия, съобщи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. Брюксел очаква новият закон да е хомогенен и рамков, докато Бобева настоя за ясни специфични правила за секторите. Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов напомни за
подготвяната ресорна наредба към ЗОП в строителството по германски модел.
От камарата на строителите в България се оплакаха, че в момента има прекомерни изисквания в критериите за подбор на изпълнител на обществените поръчки, които водят до субективизъм. Огромни са изискванията за размера на приходите през последните години, за гаранционните срокове, прекомерните изисквания по отношение на броя на изпълнените договори по обособени позиции.
В Централния професионален регистър има 4446 фирми, от тях 4394 български и 52 чуждестранни, а заличените са 596.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us