Геодезия

Асоциацията на геодезическите фирми търси перспективи


Голямата стъпка напред

Асоциацията на геодезическите фирми проведе своето отчетно събрание в края на януари в Пловдив. Най-голямото постижение на асоциацията през последните месеци е осъществяването на многогодишната идея за създаване на Балканска асоциация на геодезическите фирми. Учредително събрание се състоя през юни миналата година и сега предстои регистрация на асоциацията в София. В сдружението влизат представители на Македония и на Сърбия. Към идеята положително са настроени Гърция и Румъния, а предстои да се привлекат и бившите югославски републики.

Гости на събранието бяха инж. Горданчо Бошковски, председател на камарата на овластените геодезисти на република Македония, Милан Петрович – главен секретар на Съюза на геодезистите в Сърбия, Сава Станкович – началник на граничната служба на Република Сърбия и редактора на сръбското геодезическо списание Драган Анджелкович.

Всички заедно

В момента на криза в страната асоциацията една беше от движещите сили в геодезическата гилдия, която води преговори с министри от правителството за облекчаване на последствията от икономическия крах. Заедно с представители на Камарата на инженерите по геодезия и на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, асоциацията (АГКК), асоциацията преговаря с представители на изпълнителната власт за по-добри условия за геодезистите. Асоциацията е сред инициаторите на писмото до премиера Бойко Борисов, в което се настоява за държавна подкрепа за развитието на геодезията.

Измъкването от кризата – с много работа

На срещата на членовете на асоциацията изпълнителният директор на АГКК Александър Лазаров очерта параметрите на евентуалното държавно финансиране на геодезическите дейности и отбеляза основните проблеми, които среща агенцията в момента на криза. „Кризата свършва“, оптимистичен беше председателят на асоциацията на геодезическите фирми инж. Мишо Настев, а Александър Лазаров в духа на шегата му опонира и заяви, че за да спази традицията ще обяви, че криза има.

Лазаров обясни, че е имало държавни обещания, че дължимите средства за извършената работа на геодезистите за 2009 г. ще бъдат изплатени до края на март. Те били в размер на около 3 милиона лева. По-късно е станало ясно обаче, че правителството ще опита да изплати 40% през февруари и още 40% през март. Освен това предложението на държавата е фирмите, които имат да получават пари за ноември и декември от миналата година, трябва да сключат споразумение, че са съгласни да получат не 100% от парите за извършената работа, а едва 90% от дължимите им суми. За да може да се изпълни това изискване на правителството са подготвени два варианта за договорите, обясни Лазаров. Подготвят се два варианта за договори за разсрочено плащане за два различни случая – за окончателно приемане на кадастрална карта и за частично приемане кадастрална карта, каза изпълнителният директор на АГКК. Инж. Лазаров допълни, че за съжаление решението на правителството е, който не подпише такова споразумение, да не си получи и парите. Макар това да се възприема като държавен рекет, положението в момента е такова, коментира шефът на агенцията и допълни, че след среща с министрите е станало пределно ясно, че в бюджета няма предвидени средства за дейности през 2010 г., а дори и да има, те са под един милион лева.

Все пак има и добра новина за гилдията, която е, че от министерството за регионалното развитие са обещали около 4 милиона лева за работата на агенцията, като държавната структура трябва да си определи приоритети. Разбирането на правителството е, че кадастърът е много важен и има територии, за които е наложително максимално бързо да се направи кадастрална карта, поясни Лазаров.

Като приоритети той отбеляза София, Черноморието и магистралите, но допълни, че кабинетът си задава и въпроса защо се изготвя кадастър на никому неизвестни села например.

През 2010 г. агенцията ще разполага с 12,5 милиона лева. Обещаните 4 милиона няма да бъдат получени преди края на годината, стана ясно от изказването на Лазаров. Той маркира и възможните изходи за фирмите – или една фирмата да си плаща ДДС и да върви напред, като разчита на обещанието на правителството, че през ноември месец ДДС ще може да се приспадне, а другата е фирмите да работят сами и да изграждат кадастрална карта. Като третата възможност беше отбелязано изготвянето на списък с приоритетни обекти за 2010 г. и фирмите, които имат други обекти извън софийските, да бъдат с отложени договори за догодина, тъй като според Лазаров пари за разплащане няма.

Заключението от изложените перспективи от шефа на агенцията беше, че фирмите трябва да положат усилия и сами да излязат от безизходицата. Общото разбиране за предстоящите възможности наложи и извода, че геодезистите трябва да потърсят възможности за износ на геодезически труд в чужбина. България има традиционно място в арабския свят и сега е една възможност, коментира председателят на асоциацията инж. Настев. Именно в подобна посока са и усилията за създаване на Балканска асоциация на геодезическите фирми.

Празникът

Въпреки тежките условия асоциацията се похвали с успешното организиране на празника на геодезиста. И през 2009 г.q и тази година празникът се получи.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us