Геодезия

Астрономът геодезист Пиер Франсоа Андре Мешен и грешката, която го уби

Тази година двама французи са патрони на световния ден на геодезиста. Пиер Франсоа Андре Мешен е вторият от тях, а първият вече беше представен – Жан-Батист Жозеф Деламбр. И двамата си сътрудничат и остават в световната история с определинето за дължината на метъра и налагането на тази мерна единица в определени региони на света.

Пиер Мешен е роден през 1744 г. в Лаон, Франция и умира през 1804 г. от треска в Испания. Той е син на архитекта Пиер Франсоа Мешен. Макар и талантлив математик и физик, се налага да се откаже от обучението си поради липса на пари. Талантът му в областта на астрономията е забелязан от Жозеф Жером Лефрансоа дьо Лаланд (1732-1807), с когото се сприятелява и който го наема за асистент. През 1774 г. се сприятелява и с Шарл Месие и е един от основните сътрудници за неговия каталог на звездните обекти и мъглявини, известен като Каталогът на Месие. През 1782 г. Мешен е приет в Академията на науките на Франция.

През 1788 г. е поставен начело на Connaissance des temps (Изследване на времето) и изпълнява геодезическа мисия между 1792 и 1795 г., когато се присъединява към Bureau des Longitudes (Бюро за географски дължини).

Заедно с Жан-Батист Деламбр измерва и дъгата на меридиана Дюнкерк-Барселона, за да определят точно дължината на метъра, но Мешен се отказва да съобщи измерванията си заради аномалия от 3 дъгови секунди, която го обсебва до смъртта му, до степен да я скрие в записките си. Именно за да повтори измерването и да поправи грешката си, той се връща в Испания, където умира от жълта треска на 20 септември 18о4 г. През 1806 г. неговият колега Деламбр разбира, че Мешан е допуснал грешка в изчисленията (разлика в измерванията от 0,229 mm).

Няколко века по-късно неговата работа е изключително ценена.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us