Геодезия

Атомните часовници на индийски навигационен сателит не работят

Всички три часовника на борда на най-стария от 7-те сателита на Индийската регионална навигационна сателитна система не работят. Трите рубидиеви атомни часовници, от компанията произвела и тези за европейската система Galileo, са спряли работа. Така спътникът IRNSS-1A е останал неизползваем за прецизна навигация.

Това потвърди председателят на Индийската организация за космически изследвания (ISRO), като утични, че IRNSS-1A ще дава само груби стойности и добави, че останалите спътници от съзвездието функционират изцяло. Повреденият спътник няма да се използва в изчисления, но съобщенията от него все още ще са в употреба.

ISRO се опитва да възстанови работата на часовниците и паралелно подготвя един от двата резервни сателита, който ще го замени през втората половина на тази година.

От индийската космическа организация уточняват, че проблемът при IRNSS-1A е само в часовниковата система.

Спътникът е изстрелян през юли 2013 г. и има очакван период на експлоатация от 10 години. Последният сателит от съзвездието е изстрелян през април 2016 г. в геосинхронна орбита с наклон 29º.

Проблем с атомните часовници има и системата Galileo като общо в 10 от тях има установени аномалии. Засегнати са 5 от спътниците на съзвездието. На борда всеки сателит от системата Galileo има по 4 прецизни часовника. Европейската навигационна система включва общо 18 спътника към момента – 11 работещи, 4 се въвеждат в експлоатация, 2 са в тестова фаза заради грешна орбита и 1 е неизправен.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us