Геодезия

Бъдеще пред европейската геодезия

Единбург, Шотландия, 30-31.03.2012 г.

 

Инж. Кремена Боянова, секретар на КИГ

 

Поредната Генерална асамблея на Съвета на европейските геодезисти (CLGE) събра професионалистите в Европа на едно място. Този път домакин беше шотландският град Единбург, а срещата бе насрочена за края на март. България беше представена от трима делегати – от председателя на Камарата на инженерите по геодезия (КИГ) инж. Ангел Янакиев, от техническия секретар на КИГ инж. Кремена Боянова и от инж. Иван Андреев, който бе делегат от Съюза на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ) и поради системата на гласуване – един глас от една държава, инж. Андреев представляваше България.

 

The Hub - Castlehill.jpg

 

Отчети и предложения

 

Добрият приятел на КИГ и председател на Съвета на европейските геодезисти Жан-Ив Пирло откри срещата. По негово предложение, съдържащо се в разбирането, че IG-PARLS работи за доброто на CLGE, бе прието бюджетът на IG-PARLS и CLGE да е общ. Делегатите бяха запознати с финансовото положение на двете организации CLGE и IG-PARLS от ковчежника на CLGE Дитер Зайц. А то е следното – през миналата година 95% от членските вноски са платени, а до началото на април за 2012 г. са платени 35% от сумите за членски внос. Докладът за одобрение на финансовите отчети, изготвен от ревизорите на CLGE – Иван Андреев и Реймънд Дур, също беше приет без забележки.

Последва единодушното одобрение и на протокола от Генералната асамблея на CLGE в Талин, провела се през септември миналата година. Освен семинарите на различни теми, в Талин са обсъждани и резултатите от срещата в Умея, на която е имало множество интересни дискусии, включително с Европейската агенция за GNSS, която започва да играе все по-важна роля за Съвета на европейските геодезисти. В добавка е коментирано и взаимодействието със сродната и авторитетна организация – Международната федерация на геодезистите (FIG). Тепърва предстои по-мащабна комуникация и сътрудничество с всички професионално ангажирани международни асоциации.

На всички делегати в Единбург беше припомнен ангажимента на всяка държава членка на CLGE да приеме или отхвърли Кодекса за етика на организацията. България е от държавите, които още не са изразили единна позицията по въпроса.

Асамблеята бе съпроводена и от две добри новини. Едната дойде от Франция, където двете френски професионални организации OGE и AFT се обединяват за общи действия, а другата беше от съседна Сърбия – CLGE символично приветства новия член на организацията – геодезистите от Сърбия, въпреки че поради визови проблеми на срещата не присъстваха делегати.

 

Разнообразие и многостранно сътрудничество

 

Председателят на CLGE Жан-Ив Пирло обърна внимание, че зародилата се напоследък тенденция в работата на CLGE да се поставя акцент върху кадастралните дейности не бива да ограничава работата в други посоки. Той коментира, че в бъдеще ще се насърчава обсъждането на по-разнообразни теми и извън кадастъра, които засягат всички страни. Идеята на Пирло бе прегърната и от Клеменс Кипке, който сподели намерението вторият ден от предстоящата през октомври Генерална асамблея в Хановер (13.10.2012 г.) да бъде посветена на невероятните по неговите думи технически постижения в геодезията.

Председателят на IG-PARLS Маурис Барбиери изнесе доклад за дейностите на организацията. Продължава работата по приемането на Многостранното споразумение от страните членки на CLGE, както и по изграждането на сайта. Електронният портал става все по-активен и информативен. Същевременно се разработва стратегия за развитие като Барбиери покани членовете на CLGE да се присъединят към IG-PARLS.

Испанският делегат Педро Ортис Торо беше удостоен с особената чест да влезе в ролята на заместник-председател по пространствените въпроси, като занапред ще е натоварен и с разширяването на връзките на Съвета с другите организации и с изграждането на социална медия за целите на геодезията.

Избирането на Торо е неслучайно, защото Испания заема все по-решаваща роля на сцената на европейската и световна геодезия, като за първи път ще стане домакин на Латиноамериканския конгрес по геоинформатика и науки за Земята (https://www.top-cart.com/indexEng.php). Представителите от кралството официално подписаха и Многостранното споразумение.

Делегатите в Единбург бяха запознати с предстоящата работната седмица на FIG в Рим през май 2012 г. (https://www.fig.net/fig2012/). През 2012 г. в Швейцария се навършват 100 години от създаването на актуалната кадастрална система в страната – традиция, която не е за подценяване. Именно на швейцарския кадастър бе посветена една от съпътстващите лекции.  

В Единбург отново се коментира ролята на социалните медии за целите на CLGE, както се обсъждаше и връзката между CLGE и по-голямата световна организация FIG.

По време на Генералната асамблея няколко страни се съгласиха да бъдат част от работната група за събиране на данни (Dynamic Professional Knowledge Base – DPKB) – Австрия, Естония, България, Германия, Испания, Ирландия и Швеция.

 

Edinburgh_040.jpg

 

Нови предложения за ЮНЕСКО

 

Австрийският представител Герда Шенах съобщи любопитна подробност, че в момента Австрия кандидатства за вписване на „Граничната марка“ в списъка на Световно културно наследство на ЮНЕСКО. В момента група от учени и специалисти помагат за сортиране на изискванията по кандидатурата и подготвят проекта. Проведени са първите разговори с представители на ЮНЕСКО и със съответните експертни групи, които се занимават с въпросите за културното наследство и имат опит от предишни номинации, като вписването в списъка на геодезическата дъга на Струве.

 

 

Денят на европейския геодезист

 

За първи път през 2012 г. по инициатива на CLGE бе отбелязан денят на европейския геодезист в „столицата“ на Европейския съюз – Брюксел. За дата на празника тази година беше избран рожденият ден на Герардус Меркатор – 5 март.

Събитието събра повече от 300 души в конферентната зала на Белгийската военна академия в Брюксел. Събитието бе подкрепено от Европейската агенция за GNSS, като неговият председател Карло де Доридес поздрави присъстващите и обясни важността на професията геодезист. Специален гост на първото по рода си събитие бе и президентът на Международната федерация на геодезистите Тео Чи Хай.

Тепърва CLGE ще обсъжда как занапред да се избира датата на празник, като се обсъждат няколко предложения. Според едната идея всяка година трябва да се избира ден, който да съвпада с рождения ден на виден учен от миналото или друго важно геодезическо събитие. Другото предложение е денят на европейския геодезист да съвпада с някоя от генералните асамблеи на CLGE през годината, като мястото на честванията се мести в различни градове на Европа. Естествено съществува и предложението денят да се отбелязва на точно определена дата всяка година в Брюксел. Председателят на КИГ инж. Ангел Янакиев сподели родната практика – денят на геодезиста да се случва всеки последен петък от януари. Решението ще бъде взето на следващата среща, като Жан-Ив Пирло коментира, че не бива да се забравя, че Европа не е само Брюксел и предложи догодина празникът да се отбележи отново през март, но този път в Будапеща, където ще е поредната Генерална асамблея на CLGE.

Участниците бяха запознати с подробности около Генералната асамблея в Хановер, планирана за 12-13 октомври 2012 г. Тогава ще е и третият конгрес на CLGE, а ден по-рано делегатите са поканени на изложението InterGEO, което всяка година събира повече от 2000 геодезисти.

 

struve.jpg

Евроинтеграция

 

CLGE работи активно за реабилитация на Съвета на европейските геодезисти в Европейския съюз. Отново бе напомнено за съществуването на европейската директива 2005/36/EC

(https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:255:0022:0142:en:PDF). Дефинирането на условията за работа в кадастъра в различните държави е много трудно, понеже всяка страна има собствени изисквания към професионалистите в областта, се отбелязва в европейския документ.

Според директивата, някои от кадастралните дейности ще могат да се практикуват при наличие на две години стаж в областта, без професионално образование. Това отново предизвика недоволство. Представителите на Словакия изразиха позиция, че е напълно недопустимо, защото се обезсмисля висшето образование. Според делегатите от Чехия всякакъв вид геодезически измервания трябва да гарантират прецизност и професионализъм и небрежността е недопустима. Тя би била избегната, ако работят добре подготвени кадри. Като специалност, геодезията предоставя широко поле за работа, което обаче се стеснява все повече – около тази теза се обединиха всички участници.

 

Инициативи

 

Две основни организиращи информацията инициативи бяха предложени на срещата в Единбург. Едната е European Real Estate Area Label, а другата – Dynamic Professional Knowledge Base. Аргументите за осъществяването и на двете е, че професията геодезист е водеща, но и липсва единна база данни. Работна група от няколко страни доброволци, сред които и България, ще изгради прототип на система за информацията, а вече има внесени две оферти от фирми за изпълняване на проекта. От CLGE предлагат да се избере офертата с по-ниска цена – 17 500 евро. От базите данни ще се ползват практически всички.

В рамките на срещата се отчете и необходимостта от непрестанно обогатяване и разширяване на възможностите пред геодезистите. В този смисъл би било полезно сътрудничеството с европейския съвет на либералните професии CEPLIS. В същата посока е и поканата към Европейската група на геодезистите EGoS да участват като делегати на срещата в Хановер.

 

Твърде интересно

 

Развитие на поземлените регистри в Шотландия, Джон Кинг  https://www.clge.eu/documents/events/105/cadastre_scotland.pdf

Кадастърът Обединеното кралство, Ричард Грувър, представено от Дункан Мос, FRICS https://www.clge.eu/documents/events/105/cadastre_uk.pdf

Испанският пример: геодезистите търсят реформа на системата с, Педро Ортис Торо https://www.clge.eu/documents/events/105/cadastre_spain.pdf

Обществена поддръжка и администрация на земите, Робин Макларън, MRICS https://www.clge.eu/documents/events/105/crowdsourcing.pdf

 

Хановер, октомври 2012 г.

 

10.10.2012 г. – Студентска среща, очакват се 200-300 студенти. Жан-Ив Пирло призова местните организации да стимулират студентите да участват в конкурса, организиран от CLGE, по случай студентската среща. Повече информация можете да намерите на: https://www.clge.eu/news/index/62

11.10.2012 г. – Конгрес на CLGE

1.         9:30 – 10:30 ч. – откриване от Жан Ив Пирло, президента на DVW, на BDVI (организации домакини) и президента на FIG Тео Чи Хай.

2.         Сравнение на кадастралните дейности в Швейцария, Испания и Англия.

3.         Кадастърът в дигиталната ера – подход на Германия:

            Кадастърът в Германия – ALKIS подход

            Кадастърът в контекста на SDI и INSPIRE

4.         The European Real Estate Area Label – средство на геодезията. Оценка на имотите в Европа с унифицирана система за площите – бъдеще или илюзия?

12.10.2012 г. – Генерална асамблея на CLGE.

13.10.2012 г. – Семинари. Социална програма.

Автор

Super User
От категорията
 • ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад
  ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад

  На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално измерване

 • Книга за моделиране на дигитални двойници
  Книга за моделиране на дигитални двойници

  Издателство Whittles Publishing публикува нова книга, озаглавена „3D/4D моделиране на градове – от сензорите до приложения“. Този изчерпателен ресурс е предназначен за напреднали студенти, докторанти,

 • Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия
  Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия

    На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us