Геодезия

Българин изкачи третия по височина връх в света

Българският алпинист Боян Петров изкачи сам третия по височина връх в света Кангчендзьонга (8586 м) на 20 май. Петров е успял по класическия маршрут, като преди седмица се отказа на 100 метра от върха. С успешната атака на Петров българските алпинисти вече са изкачили 12 от 14-ете осемхилядника на планетата. Остават само два – К-2 и Манаслу (8163 м). Боян Петров е планирал изкачване на К-2 тази година. Върхът е известен като най-суровият и до него не стигат комерсиалните експедиции.

Първият българин в Хималаите е Христо Проданов, който качва Лхотце (8516 м) на 30 април 1981 г.

На Канчендзьонга има един български опит през 1994 г. на Борислав Димитров и Йорданка Димитрова. Йорданка остава под върха, който е известен с най-голяма женска смъртност – там загиват редица алпинистки.

Канчендзьонга е свещен за местните, които го наричат Петте съкровищници на великия сняг. Самият връх не се изкачва, а всички алпинисти от уважение към култа на местните жители стигат до два метра под него и там забиват знамето.

Класическият маршрут минава през огромен ледопад, където се заобикалят цепнатини, големи ледени прагове и маршрутът е по-скоро опасен, но не техничен. 

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us