Геодезия

Българин одобрен за полет до Марс


32-годишният българин Петър Георгиев е одобрен за мисията за колонизиране на Червената планета Mars One, организирана от холандска неправителствена организация. Това съобщава самият той в социалната мрежа. Мъжът е минал четиримесечен подбор, като е попълнил въпросник и психотест.

Самият той има опит в авиацията и космонавтиката. Преди да емигрира във Великобритания, той е парашутист, параглайдър, катерач  у нас, а днес работи в сферата на авиационните технологии. В своето представяне Петър заявява, че според него не само Земята е нашият дом, а и цялата Вселена.

За марсианската авантюра са кандидатствали общо десет българи.

Повече от 200 хиляди души от 140 страни са изразили желание да участват в проекта. Най-много са от САЩ -24% от пожелалите. Следват индийците – 10%, китайците – 6%, бразилците 5%, британците – 4%, канадците – 4 %, мексиканците – 4%, филипинците – 2%, испанците – 2%, колумбийците и аржентинците също по 2%.

До края на 2014 г. трябва да се оформят между шест и десет екипа от по четири човека всеки. Те в течение на няколко години ще се подготвят за мисията. Четиримата, които най-добре се представят, ще бъдат част от екипа. Полетът в едната посока трае около седем месеца. Пътешествието обаче е еднопосочно, защото още не е открита технология, която да позволи завръщането от Червената планета. Мисията е замислена като междупланетарно телевизионно шоу, в което всичко ще се предава на живо в ефира. Целият свят ще наблюдава и ще преживява полета, обяснява един от организаторите на мисията нобеловият лауреат по физика Жерар Хофт.

Ако всичко върви по план, полетът до Марс трябва да стане през 2025 г.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us