Геодезия

България – домакин на Работната седмица на FIG 2015


Кремена Боянова, секретар на КИГ

kig_rome2012_1.jpg

Между 6 и 10 май 2012 г. в Рим, Италия беше проведена годишната Работна седмица и XXXV Генерална асамблея на Международната федерация на геодезистите (FIG), които с множеството професионални и социални събития засилиха международното сътрудничество и ролята на организацията.

Във FIG членуват две организации от България – Камара на инженерите по геодезия (КИГ) и Съюза на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ) .Българската делегация беше представена от председателя на Камарата инж. Ангел Янакиев, инж. Златан Златанов – член на УС на КИГ, инж. Кремена Боянова – технически секретар на КИГ; от страна на СГЗБ – д-р Иво Милев. Домакин на събитието беше Националният съвет на геодезистите и дипломираните геодезести в Италия CNGeGL, които успоредно проведоха своето общо събрание за всички провинции на страната. Основен партньор на събитието беше и  Организацията на Обединените нации за храни и земеделие (FAO), която съвместно с FIG организираха целодневен семинар, включващ посещение до централата на FAO. Съвместно с Работната седмица, на 4-5 май се проведе Първата FIG конференция на младите геодезисти (https://www.fig.net/fig2012/youngsurveyors.htm).

Срещата на Международната федерация на геодезистите в Рим – мост между културите

Работната седмица на международната федерация на геодезистите в Рим бе най-голямата, състояла се до сега, с повече от 1500 участници от 96 държави. В техническата програма бяха включени повече от 100 технически сесии, семинари и специализирани форуми. Общият брой на представените доклади е почти 500. За участие в конференцията са изпратени общо 750 резюмета. Работната седмица се състоя в първокласния хотел Rome Cavalieri, който предлага едновременно отлични условия и изключителна гледка към Вечния град.

Не бива да се пропуска гостоприемството и социализиращата част на срещата – като се започне от концерта за откриването, през вечерята на FIG с концерт и конферентната вечеря във Villa Miani, надминаха очакванията на гостите, присъствали на предишни подобни събития.

Работната седмица включваше три пленарни сесии, които бяха отнесени към трите различни аспекта на темата на конференцията «Поставяне на мост между културите – Познания за управление на територията, опазване на околната среда, оценка на културното наследство».

В техническата програма имаше максимум 12 едновременни сесии и през трите конферентни дни имаше 9 зали за презентации. Техническите сесии включваха доклади, по-кратки флаш презентации, главно за обектите на изследване, и 40 рецензирани доклада , които са преминали през двойна анонимна проверка от експерти.

Председателят на КИГ инж. Ангел Янакиев беше поканен за председател на една от техническите сесии на Комисия 3 – „Приложения на ГИС“. В сесията взеха участие 5 презентатори от различни държави.

На изложението имаше 20 участници, които използваха 25 щанда. Изложението заемаше фоайето на залите за техническите сесии, което позволяваше потокът от клиенти да преминава постоянно покрай щандовете и през трите му дни. Интересна част от изложбата беше щандът със стари инструменти от семейство Кавалиери. Подробности за експонатите са събрани в специална книга.

Следващата Работна седмица на FIG  ще се проведе в Абуджа, Нигерия на 6-10 май 2013 г.

Генерална асамблея на FIG 2012

kig_rome2012_2.jpg

Генералната асамблея на FIG 2012 се проведе по време на Работната седмица в Рим, Италия. Присъстваха общо 71 различни членуващи организации, представени от 350 делегати. На първата сесия присъстваха 66 членуващи организации и 65 на втората сесия, от които 58 с право на глас.

Основна точка в дневния ред за тази година е избирането и назначаване на председатели на Комисиите за периода 2013-2014 г., които при нормални обстоятелства ще станат председатели на Комисиите и за 2015-2018 г. Подробности за резултатите от изборите можете да намерите на сайта на събитието. За председател на Комисия 6 беше избран делегатът на СГЗБ д-р Иво Милев.

kig_rome2012_3.jpg

Друга съществена точка от дневния ред е изборът на места за провеждане на Работната седмица на FIG през 2015 г. и 2016 г. България, представена от Камарата на инженерите по геодезия, беше избрана за домакин на Работната седмица на FIG 2015 г., което е един изключителен успех и международно признание за българската геодезия. Презентацията беше направена от инж. Златан Златанов и инж. Кремена Боянова – технически секретар на КИГ, на първата сесия на Генералната асамблея на 6 май. Гласуването се проведе на втората сесия на 10 май. Освен с презентация, КИГ се представи и с рекламни материали и символични традиционни български сувенирни подаръци. Българската столица получи мнозинството от 34 гласа още при първото гласуване, където другите кандидати Катманду (Непал) и Букурещ (Румъния) получиха по 10 гласа.

kig_rome2012_4.jpg

При избора на домакин за Работната седмица на FIG 2016 успехът е за Крайстчърч, Нова Зеландия – кандидатура, която получи 43 гласа, срещу 11 гласа за Букурещ , Румъния.

kig_rome2012_6.jpg

 

kig_rome2012_8.jpg

 

kig_rome2012_9.jpg

След Генералната асамблея, проведена в Маракеш, Мароко и Президентската среща, която се състоя на Работната седмица в Рим, по въпросът с правото на глас беше стигнато до следните препоръки за Съвета:

– Системата на гласуване да се промени.

– Правото на глас остава в членуващите организации, не по държави.

– Да се въведе пълзяща скала на гласуване, отнесена към броя на членовете на организациите.

– Съветът да изготви предложение, което да бъде прието не по-късно от първата сесия и да е вече в сила при гласуването на втората сесия на Генералната асамблея в Куала Лумпур през 2014 г.

Генералната асамблея прие две нови членуващи организации да се присъединят към Международната федерация на геодезистите. Така броят на членуващите организации стана 105, представящи 87 държави.

Освен това бяха приети два нови корпоративни членове, с което бройката им става 25, седем нови академични членове – вече 90 и една нова публикация:

https://www.fig.net/pub/figpub/pub58/figpub58.pdf

Генералната асамблея реши таксите за членство за 2014 г. да останат същите като за 2013 г., т.е по 4.48 евро на член, до 5 500 членове. Положителният баланс за 2011 г. е 80 020 евро.

За повече информация, посетете сайта на събитието: https://www.fig.net/fig2012/.

kig_rome2012_5.jpg

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us