Геодезия

България с награда на 27-ата Международна картографска конференция в Рио

Най-голямото картографско събитие за годината – 27-ата Международна картографска конференция с близо 700 участници – учени, преподаватели и колеги картографи от цял свят се състоя през август в Рио де Жанейро.Срещата бе съпровождана от много събития, организирани преди нея, по време и след нея.

Симпозиум в Нитерой

Международният картографски симпозиум в Нитерой бе едно от предхождащите събития. Участваха колеги от 4 комисии на ICA (Международна картографска асоциация): по Картография и децата, по Планетарна картография, за Слепи и слабо виждащи и по Картография за ранно предупреждение и управление на кризи. От българска страна беше изнесен доклад от проф. Т. Бандрова на тема „Barbara Petchenik Children Map Competition – National Organization and Development”.

Общото събрание

16-ата генерална асамблея на ICA се състоеше от две сесии, които се проведоха съответно на 23 и 28 август. Българска картографска асоциация като национален представител разпространи Националния доклад за картографски дейности за периода 2011-2015 г. Целият доклад може да бъде намерен тук: https://cartography-gis.com/wpbca/wp-content/uploads/2015/08/National_Report_Bulgaria_2011-2015.pdf

Ново ръководство на ICA с президент проф. Мено Крак от Холандия бе избрано по време на общото събрание. Следващата 28-а Международна картографска конференция ще се проведе във Вашингтон от 2 до 7 юли 2017 г., а 17-ата Генерална асамблея и 29-ата конференция ще се проведат през 2019 г. в Токио.

Доклади и сесии

В пет работни дни бяха изнесени пет основни доклада, 450 технически доклада в 90 сесии и бяха показани близо 200 постера. Българското участие беше в Техническата сесия по Web картографиране с доклад: Sandinska J, Bandrova T. Web Mapping Using Different Types of Data Integration.

Всички доклади и постери в 38 различни теми могат да бъдат намерени тук: https://www.icc2015.org/papers.html

Списание

Международната картографска асоциация вече издава собственото си списание International Journal of Cartography чрез Taylor & Francis, като периодичността е два броя годишно. Това е една добра възможност за публикуване на последните научни постижения в областта на картографията в международно призната и четима преса.

Картографска изложба

България беше една от 35-те държави, участвали на картографската изложба в Рио де Жанейро по време на 27-ата Международна картографска конференция чрез следните продукти:

Хартиени карти:

– Странджа/Йълдъз – Планината без пожари, МТКЦ ГЕОПАН и КартГео ООД

– Курортен комплекс Ривиера, Петя Ангелова и Стефан Бончев

Цифрови продукти:

– Интерактивна туристическа карта на Австралия, Йоана Сандинска и Теменужка Бандрова

– Интерактивна аудио карта на централна София, Ради Димитров и Силвия Маринова

Образователни картографски продукти:

– Атлас по история и цивилизация за 5-ти клас, ДатаМап-Европа

– Атлас по география и икономика за 11-ти и 12-ти клас, ДатаМап-Европа

Други картографски продукти:

– Природна карта и Политическа карта на света ИКОСАЕДЪР + пъзел Политическа карта на света, ДатаМап-Европа.

Национален координатор беше гл. ас. д-р инж. Силвия Маринова.

Детска изложба „Карта на света”

5-годишната Александра Гъркова от Бургас донесе награда за България от Международния конкурс за детска карта на света Барбара Печеник в изложбата на детски рисунки „Карта на света”. Национален координатор на състезанието и член на международното жури беше доц. дгн Румяна Вацева. Александра Гъркова победи в най-малката възрастова група до 6 години. Конкуренцията за награди в изложбите на ICA е изключително голяма и с всяка изминала изложба тя нараства. Всяка награда е показател за работата на картографите в съответната държава и стимул за останалите.

izlojba1 Custom

izlojba2 Custom

izlojba3 Custom

Част от картографските изложби с българско участие

COPACABANA- Custom

Копакабана – най-посещаваното място от туристите в Бразилия, там където можеш да видиш и да ти се случи всичко ….

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us