Геодезия

България с награда на 28-ата международна картографска конференция

Силвия Маринова, Теменужка Бандрова

Българска картографска асоциация

От 2 до 7 юли в столицата на САЩ Вашингтон се проведе най-голямото картографско събитие за годината – 28-ата Международна картографска конференция с над 1000 участници от близо 70 страни.

Washington 3 Custom

Геодезистът Джордж Вашингтон

Както е известно, столицата на Съединените щати носи името на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон (1789 – 1797 г.), който освен всичко друго е геодезист до последния си ден. След завладяването на Новия свят геодезическата професия е била особено уважавана през XVIII век и e обещавала добър социален статус и сигурен финансов ресурс. Причината е проста – точно тогава новите заселници буквално са си разпределяли земята, а кой, ако не земемерите, имат най-добра и точна представа от тази дейност. В течение на петдесет години като геодезист Джордж Вашингтон извършва многобройни проучвания, документиращи управление на територията по западната граница на Вирджиния. Другата част от работата му е била да се очертаят границите на земеделските земи на непрекъснато разширяващата се плантация на Маунт Върнън (Mount Vernon). Заниманията с геодезия на Джордж Вашингтон започват от най-ранна възраст. По време на ранните си тийнейджърски години той е бил на учебни упражнения, по време на които са преподавани основите на геодезията и измерването на Земята.

Кариерата му на професионален земемер започва през 1749 г. Той прави поне петдесет измервания, често с цел придобиване на нова земя, като защитава границите на своето имущество или разделя стопанствата си на печеливши ферми. До 1752 г. Вашингтон прави близо 200 измервания на обща площ от над 60 000 дка. В даден момент той притежава близо 70 000 дка между реките Потомак и Охайо.

Surveying gear

Геодезически инструменти (Mount Vernon Ladies’ Association), план (Библиотека на конгреса) и мемориална плоча на геодезиста Джордж Вашингтон

Washington house Mount Vernon Custom

Къщата на Джордж Вашингтон в Маунт Върнън

Преди конференцията

В дните преди конференцията голяма част от комисиите в Международната картографска асоциация (МКА) проведоха семинари и уъркшопи. От българска страна бе изнесен доклад от проф. Теменужка Бандрова на тема Cartographic Visualization for Disaster Management Response в Joint ICA – GEO Workshop „Disaster Management, Big Data, Services аnd Cartographic Representation“. В семинара взеха участие и директорът на секретариата на ГЕО Барбара Райън (приятел на сп. Геомедия – бел.ред. https://www.geomedia.bg/vajno/item/4912-%D1%88%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-geo-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%8A%D0%BD-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF-%D0%B4%D0%BE-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F), председателят на Федералната агенция за кризисен мениджмънт от администрацията на предишния президент на САЩ Барак Обама 2009 – 2017 г. – Крейг Фугейт, много представители на Световната банка и на американската космическа агенция НАСА.

Workshop photo Custom

Участниците в Joint ICA – GEO Workshop „Disaster Management, Big Data, Services аnd Cartographic Representation“

Общото събрание

На 2 юли се проведе сесия на Извънредното общо събрание на Международната картографска асоциация. Приети бяха три нови национални представители в МКА – от Естония, Грузия и Бангладеш. Представен беше финален доклад на дейностите през обявената от ООН по инициатива на МКА Международна година на картата 2015-2016. Бяха разисквани изменения в закона за управление на МКА, като част от тях бяха приети с гласуване на националните представители.

Доклади и сесии

В пет поредни работни дни бяха изнесени четири главни доклада и над 450 технически доклада в 160 сесии. Българското участие беше в техническата сесия по Картографиране за ранно предупреждение и управление при кризи с доклад New Map Symbol System for Disaster Management на инж. Силвия Маринова и в сесия по Картографиране за деца и обучение с доклад: „Save Children Life” – Conception for Establishing Educational Center for Disaster Management на инж. Теменужка Бандрова и инж. Силвия Маринова.

В заключителната част президентът на МКА проф. Мено Крак от Холандия даде висока оценка на проведената конференция. Представен беше домакинът на предстоящите 29-та Международна картографска конференция и 17-ото Общо събрание – това ще е японската столиця Токио през 2019 г.

    

Българско участие

Българските представители на конференцията взеха участие в Извънредна сесия на Общото събрание, както и на дискусионни и постерни сесии, семинари, среща на националните представители в МКА, работни срещи на комисиите към МКА, в журито на конкурси, председателстване на сесии.

Картографска изложба

Проведена бе и традиционната картографска изложба на повече от 470 карти, атласи, глобуси, образователни и дигитални продукти от 30 държави. България бе представена от 16 картографски произведения на “ДатаМап-Европа”, “КартГео” ООД, МТКЦ “Геопан” и “КартПроект” ООД. Конференцията беше съпроводена от техническо изложение на фирми, издатели, университети, институти и асоциации в областта на картографията и ГИС.

Cartographic Exhibition 1 Custom

Cartographic Exhibition 2 Custom

Cartographic Exhibition 3 Custom

Cartographic Exhibition 4 Custom

Българските картографски произведения на Международната картографска изложба

Експозиция на детски карти на света

Изложбата на детски карти на света “Барбара Печеник” тази година беше на тема “Ние обичаме картите“. 193 детски рисунки от 34 държави бяха разпределени в общо 4 възрастови групи. 16 рисунки бяха представени в първа възрастова група (до 6 години), 29 – във втора (от 6 до 8 години), 75 – в трета (от 9 до 12 години) и 73 – в четвърта възрастова група (над 12 години). С награда от Международния конкурс за детска карта на света Барбара Печеник е отличена рисунката на Преслава Иванова, на 8 години от град Казанлък, във втора възрастова група.

Children map exhibition Custom

Българските рисунки в изложбата на детски карти на света

Map Preslava Custom

Map Preslava award Custom

8-годишната Преслава Иванова от Казанлък донесе награда за България в конкурса за детски рисунки „Карта на света”

 

Литература:

The George Washington Atlas. Washington D.C: United States George Washington Bicentennial Commission, 1932.

Hughes, Sarah. Surveyors and Statesmen: Land Measuring in Colonial Virginia. Richmond: Virginia Surveyors Foundation and Virginia Association of Surveyors, 1979.

The Papers of George Washington. Charlottesville, VA: University Press of Virginia, 1983.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us