Геодезия

Българска камера засне Луната

bobcat camera link cameras 500x500 Custom

Българска камера полетя и засне Луната. Камерата е разработка на конструктора инж. д-р Петко Динев. Тя бе монтирана на израелския космически апарат „Берешит“ („началото“ – от иврит), изстрелян на 21 февруари от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и изведен в траектория към Луната от американската компания „Спейс Екс“. Българската бордова камера засне Земята от разстояние 37,6 хиляди километра на националния ни празник Трети март. Камерата е от линията Bobcat, създадена във фирмата на Петко Динев. Всички камери, конструирани от неговата компания носят имена на котки. Камерата използва 8-мегапикселов сензор, направена е като стандартна, но издържа на температури от минус 40 до плюс 85 градуса, много силни вибрации и ускорение 100 пъти по-високо от земното. Тялото на камерата е с размери 60мм/60мм/60мм. Обективът е специално изработен.

D3r29anWAAAzrrO.jpg large Custom

Създаването на „Берешит“ продължило четири години, разговорите с израелската компания започнали в началото на 2015 г. Освен на конструкцията, сънародникът ни е автор и на кода, и на схемите на пътуващия в Космоса оптически уред.
Всички платки на камерата са тествани у нас, насищането на компоненти върху тях също е направено в България, камерата е сглобена в офиса на компанията в Бока Ратон, Флорида, също от българи. Работещи зад океана наши сънародници направили трасировката на платките. „Можем с гордост да кажем, че изделието е дело на български ум и ръце“, заяви Динев, който е доктор на науките в САЩ.
През април „Берешит“ влезе в орбитата на Луната. Камерата, която работеше на батерии, започна да снима, като влезе в орбитата на Луната.

D3XvDP9WkAE54LF Custom

За съжаление израелският космически апарат „Берешит“ достигна до Луната, но планираното му контролирано или „меко“ кацане беше неуспешно. Апаратът е имал поредица от технически проблеми по време на финалното спускане към лунната повърхност. „Берешит“ е изгубил връзка със Земята секунди преди докосването на повърхността на Луната.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху от контролния център на полет обеща, че до няколко години Израел отново ще изпрати апарат на Луната. „До 2,5 – 3 години израелски космически апарат ще се прилуни цял“, каза премиерът в контролния център.

С проекта „Берешит“ за кацане на Луната Израел се опита да стане четвъртата държава с подобно постижение след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай. „Берешит“ е и първият лунен апарат, който не е създаден по правителствена програма. Той е построен от организацията с идеална цел „Спейс Ай Ел“, учредена за участие в конкурса „Лунар Екс прайз“ на „Гугъл“, и държавната „Израел еърспейс индъстрис“. Бюджетът от 100 милиона щатски долара е осигурен почти изцяло от частни дарители.

Космическият апарат „Берешит“ е с маса 585 кг. През март 2018 г. обаче Гугъл отмени конкурса. Въпреки това „Спейс Ай Ел“ продължи работа по лунния модел, в който е вложила около 100 милиона долара.

D3UWejrWAAAuYra.jpg large Custom

D05MhqlX0AAOouT Custom

 

Експериментът СИРИУС проверява поведението на хората в лунни условия

Втората серия от международния проект СИРИУС, при който шестчленен екипаж ще имитира полет до Луната в експериментални условия за 120 денонощия, стартира в базата на Института за медико-биологични проблеми (ИМБП) на Руската академия на науките в Москва. В екипажа има четирима представители на Русия и двама на САЩ. Командир е руският космонавт Евгений Тарелкин, бордов инженер е Дария Жидова, а лекар е Стефания Федяй – и двете от Русия. Изпитатели и научни изследователи са Рейнхолд Повилайтис (САЩ), Анастасия Степанова (Русия) и Алън Миркадиров (САЩ).
Една от основните задачи на СИРИУС е да бъде преценено как влияе изолацията върху здравето и психиката на участниците в симулиран полет до Луната и престой в окололунна орбита. За четирите месеца изолация ще бъдат проведени 81 експеримента в областите психология, физиология, имунитет, метаболизъм, микробиология, хигиена и телемедицина. Ще бъде проверено и действието на одобрено ново медицинско оборудване, телемедицински технологии и оказване на първа медицинска помощ в космически условия.
Според плана екипажът трябва да достигне окололунна орбита, да се свърже с орбиталната станция, да кацне и да осъществи няколко излизания на повърхността на Луната и да избере място за позициониране на лунната станция. Участниците в експеримента ще носят скафандри с шлем за виртуална реалност, когато „излизат и стъпват на Луната“.
Членовете на екипажа няма да могат да общуват с роднини и приятели на Земята. Дори разговорите с командния център ще се провеждат със закъснение от пет минути. Екипажът ще трябва да се справя с непредвидените ситуации самостоятелно.
Руският федерален център „И. В. Мичурин“ е приготвил специално меню от 25 ястия за международния екипаж. Те са максимално близки до домашната храна – от супи до десерти и пресни плодове. Продуктите са с високи антиоксидантни свойства и помагат на организма да преодолява радиацията и съдействат за стабилизиране на психоемоционалното състояние при живот в затворено пространство.
СИРИУС – от англ. SIRIUS (Scientific International Research In Unique Terrestrial Station) е съвместен проект на ИМБП на РАН и НАСА заедно с партньори от Германия, Франция, Италия и други страни. Той представлява серия от опити с цел подготовка за космически полет, като начало до окололунната станция Lunar Orbital Platform-Gateway (с предишното название Deep Space Gateway).
Първата серия от експерименталния проект СИРИУС беше проведена през ноември 2017 г. Той продължи 17 дни. Започналата сега серия ще трае четири месеца, а третата серия през 2020 г. ще бъде осем месеца, след което предстои едногодишен експеримент.

Снимки www.imperx.com и #Beresheet

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us