Геодезия

Балканската геодезическа асоциация със среща през септември


Асоциацията продължава работата си в международен план. АГФ присъства на двойния юбилей на колегите геодезисти от Сърбия – 175 години геодезическа дейност в Сърбия и 25 събор на геодезистите. На срещата имаше представители от Унгария, Македония и България. Българите официално поздравиха сърбите за техния юбилей.

misho_nastev.jpg imre_busits_2am.jpg

              Мишо Настев       Имре Бусиц от Унгария

CLGE_repr.jpg  gordancho_boshkoski_3am.jpg

Представителят на                    Горданчо Бошкоски

CLGE Леив Биарте Мйоес

 

participants_11am.jpg
Събралите се

 

Във Врънячка Баня, Сърбия, се проведе и заседание на управителния съвет на Балканската геодезическа асоциация (БГА), където се поставиха конкретни задачи, които да се изпълнят до края на септември, когато ще има нова среща, когато се очаква да се промени и съставът на управителния съвет. Задачите са създаване на разпознаваеми лого на организация и работеща интернет страница, която да съдържа най-необходимата информация за дейността на асоциацията и за възможните конкурси. До края на 2012 г.  трябва да се установи контакт и с представители на Босна и Херцеговина, Черна гора, Гърция, Турция, Румъния, Албания и Хърватия. БГА да бъде представена на различни международни организации – EgoS и FIG. Подкрепата, която БГА дава, трябва да се ползва за печелене на финансирани от ЕС проекти. Балканската асоциация ще предложи на университетите да членуват безплатно в нея, за да се осъществи по-лесен контакт и сътрудничество в областта на образованието.

 

Бледи Стефа от Албанската асоциация на геодезистите пред „Геомедия”

Очакваме ползотворна среща в София

 

Албанските геодезисти бяха домакини на Генералната асамблея на Европейската група на геодезистите в Тирана през април, на която присъстваха и представители на българската асоциация на геодезическите фирми.

 

– Какви са целите пред албанската асоциация на геодезистите?

 

– Както се може да се очаква, целите ни са като на всички подобни асоциации по света – да промотираме професията и да създаваме стандарти за нейното изпълнение.

 

– Колко души членуват във вашата организация?

 

– Вече имаме 150 членове и във всяко населено място имаме свой представител.

 

– Какво е абсолютно задължително да свършите в най-кратки срокове като асоциация?

 

– От една страна се стремим да оказваме подкрепа на геодезистите в работата им на терен, а от друга – да участваме активно в законотворчеството и в създаването на бъдещите нормативни документи на страната.

 

– Как работите с чуждестранните си колеги?

– Както знаете, ние вече сме част от Международната федерация на геодезистите (FIG), от Европейския съвет на геодезистите (CLGE) и от Европейската група на геодезистите (EGoS), а от 2010 г. вече имаме контакт с повече от 100 чуждестранни професионални асоциации по света.

 

– Помагате ли на Косово да изгради подобна асоциация?

– Имаме много добро сътрудничество, а вече знаем повече и за България и за българските ни колеги. Надяваме се на ползотворна среща през ноември в София.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us