Геодезия

Бразилия – футбол ред и напредък


На 12 юни, точно в 23:00 ч. българско време, на стадион „Арена Коринтианс“ в Сао Пауло с мача между Бразилия и Хърватия ще се открие ХХ Световно първенство по футбол . Финалът ще бъде месец по-късно – на 13 юли на митичния стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро. Зад осъществяването на дългоочаквания празник на любимата на милиони игра стоят разходи за милиарди, месеци на протести и животите на няколко строителни работници, загинали на обектите. Въпреки всички критики, недоволство и проблеми, бразилският президент с български корени Дилма Русеф обеща пълна сигурност на гостите на първенството и призова световното да заклейми расизма. Организацията на футболната фиеста ще е тест за Русеф преди президентските избори през октомври, когато тя ще се бори за втори мандат. Независимо от затрудненията, Бразилия продължава да е сред най-бързо развиващите се икономики, като през тази година се очаква ръстът да е 3%. Причините за успеха могат да се открият в мотото на флага на Бразилия – ORDEM E PROGRESSO. Ценностите Ред и напредък остават от времето на Бразилската империя (1822-1889), свалена на 15 ноември 1889 г. Така днес Бразилия, най-голямата по площ южно-американска държава, е осма по БВП за 2013 г. с $2,422 трилиона. Износът е на стойност $244,8 милиарда за 2013 г., като най-голям е в Китай – 17%, следват САЩ – с 11%, Аржентина – с 7%, Холандия – с 6%. Инфлацията в страната е 6%.

А за реда и за прогреса отговаря държавата. Част от реда са и кадастърът и имотният регистър. Все още пред Бразилия стоят много проблеми, но през последните години държавата прави уверени стъпки в подреждането и систематизирането на информацията за собствеността.

Системата за поземлена администрация в Бразилия се състои от две части – имотен регистър и кадастър. Земеделският кадастър е федерален, а общините отговарят за населените места. Местните управи се занимават със заснемането и въвеждането на данни, но това не е стандартизирано, тъй като не съществува закон за цялата държава. До днес повечето общини използват наложения през 80-те години с проекта за модернизация на администрация модел. През 2009 г. е издаден документът Portaria №511 на министерството на градовете (Ministério das Cidades), с който се дават насоки за създаване, изпълнение и обновяване на многофункционален кадастър в бразилските общини. Този първи за цялата държава единен документ налага многофункционалният кадастър като основен и систематичен – всеки парцел има своите граници и идентификационен номер. През 2012 г. нормата е допълнена, като се въвеждат единни принципи за моделиране и споделяне на кадастралната информация.

За кадастъра на земеделските земи отговаря Националният институт за колонизация и поземлена реформа INCRA – Instituto Nacional de Colonização e Reforma Agrária. През 2001 г. се въвежда георефериране на земеделските земи с координати на границите според Бразилската геодезическа система, като така се слага край на незаконното присвояване на земи. Въвежда се единен национален кадастър за земеделските земи (Cadastro Nacional de Imóveis Rurais), който и до днес се изгражда.

Липсата на интегриран единен кадастър води до икономически и социални загуби, заради неточната информация за собствеността на земята. Налага се обновяване и завършване на кадастъра, за да се налагат по-прецизно данъци.

Огромната територия и културните различия във всеки район са проблем за създаването на единна кадастрална система. Въпреки различията и липсата на стандартизация, бразилският градски кадастър носи необходимата информация за отношенията собственик – имот. Оказва се, че може да бъде наложена единна стандартизация за въвеждането на многофункционален кадастър. През последните години в градовете се въвежда нова система за кодифициране, която позволява да се събира допълнителна информация за собствеността.

Държавата е основният инвеститор, но с развитието на кадастъра властите се надяват да насърчат и частните инвеститори. През 2004 г. се създава план за публично-частно партньорство, което да привлича частни местни и чуждестранни инвеститори.

 

Институтът по география и статистика

 

В Бразилия систематичното топографиране и картиране се ръководи от Бразилския институт по география и статистика IBGE  – (Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística) и от бразилската армия. Те произвеждат и разпространяват геодезическа продукция на национално, регионално и локално равнище. IBGE произвежда всички видове карти, в сътрудничество с национални и регионални научни институти. Картографирането се прави по национална картографска система (Sistema Cartografico Nacional).

В Бразилия в момента няма единна национална поземлена политика, но са предприети стъпки, като аргументът е по-добро регионално развитие и повишаване на качеството на живота.

 

Сателитна революция

 

Като много развиващи се страни Бразилия не разполага с пълно картиране на територията. Достъпът до много части на огромната територия е труден. Развитието на Бразилската геодезическа система, състояща се от измерване на алтиметрични, планиметрични и гравиметрични мрежи, може да бъде разделено на две отделни фази: преди и след появата на сателити за наблюдение. Днес, благодарение на GNSS методите в Бразилия се изследват районите край Амазонка и благодарение на това е възможно систематично картографиране на района. Първоначално през 70-те години Бразилия е наблюдавана от преминаващи спътници. В края на 80-те години отделът по геодезия към Института за география и статистика създава проект за ползва на данните от системата NAVSTAR/GPS, което се ползва и до днес и пести човешки и финансови ресурси. В добавка има наземни станции, разположени на територията на Бразилия.

 

RBMC – мрежа за непрекъснат мониторинг на GNSS

 

Използването на GNSS-технологии е революционно. Повечето бразилски приемници на мрежата могат да получават данни от сателитите на GPS и ГЛОНАСС. Всяка наземна станция има постоянна интернет връзка за обработване на данните. Всички станции са напълно автоматизирано.

 

 

Панамериканската инициатива SIRGAS

През 1993 г. започва панамериканска инициатива за създаване на Геоцентрична референтна система на Америките (SIRGAS), която е координирана главно от Бразилския институт по география и статистика и спонсорирана от Международната геодезическа асоциация и от Панамериканския институт по география и история (PAIGH). В програмата участват повече от 50 институции от 19 държави. Тази система се приема за национална рамка за геодезия и картография в тези държави.


Днес Бразилия не е само самба, кафе, футбол и страна на големите контрасти. Макар бедните квартали с огромна престъпност – фавелите, да продължават да съществуват, а до тях да са лъскавите скъпи квартали, южноамериканската страна уверено върви напред, благодарение на усилията на бразилците  и на правителството им за въвеждане на ред и сигурност в името на прогреса.


Статистика

–         $10,8 милиарда струва строежът на стадионите струва, вместо предвидените $5 милиарда.

–         $2 милиарда струва предишното световно в Южна Африка.

–         $1,6 милиарда са частните инвестиции за шампионата, останалото покрива държавата.

–         $3,4 милиарда струва изграждането и обновяването на 12 стадиона.  

–         $3,4 милиарда са похарчени само за инфраструктура.

–         $2,6 милиарда са инвестирани в 12 летища.

–         $797 милиона са дадени в органите на реда и армията.

–         $249 милиона инвестирани за обновяване на пристанища.

–         $171 милиона вложени в телекомуникациите.

–         7 милиона туристи се очакват през 2014 г., като приходите от тях трябва да са $9,2 милиарда.

–         $607 милиона струва най-скъпият стадион „Ещадио Насионал“ в столицата Бразилия.

–         $301 e минималната работна заплата на месец в Бразилия.


Моята къща, моят живот

 

През 2009 г. заради огромната бедност и липса на домове правителство започва програмата „Моята къща, моят живот“. За две години са построени 1 милион жилища за нуждаещите се, всяко с площ от 40 кв.м. Държавата е инвестирала $235 милиарда. До края на тази, 2014 г., трябва да бъдат завършени още 2 милиона жилища. Вторият етап на програмата получава инвестиции от $526 милиарда. Домовете ще се раздават на хора с минимална работна заплата, която за Бразилия е $301 на месец. Освен пряка полза за бездомните жителите, програмата подпомага и бизнеса.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us