Геодезия

Британската Ordnance Survey – aгенцията която налага технологиите


Две революции са свързани с историята на Ordnance Survey на Великобритания, казват в самата агенция. Първата e от края на 18 век, когато Наполеоновата Франция напада Англия и така се налага създаването на Ordnance Survey, а втората е днешната дигитална революция, която позволява картирането в интернет и дава нови перспективи пред географската информация.

През 1791 г.  правителството осъзнава, че южния английски бряг трябва да бъде добре и разбираемо картиран, за да бъде опазен от набезите на французите и тогавашното министерство на отбраната Board of Ordnance постановява да се започнат необходимите замервания. Това историческо решение води до по-късното картиране на цялата страна и именно то дава името на днешната агенция Ordnance Survey.

Два века по-късно агенцията е самофинансираща се динамична структура с бюджет от 120 милиона лири на година. Именно тя създава дигиталните картни продукти – карти за бизнес, за свободното време, за административни и образователни цели. Макар да е все още част от британското правителство, агенцията покрива разходите си чрез продажба на продуктите си и от правата за ползване на данните. Това става след като от 1999 г. агенцията има право сама да управлява финансите си, което води до бум на новите бизнес инициативи.

Британската Ordnance Survey е най-добре позната заради хартиените си карти – разработила е 650 различни карти, като всяка година продава 2,5 милиона копия от тях.

Новото предизвикателство е да се създават база данни за специфичните нужди на бизнеса, които да се прехвърлят в картите. Именно тези възможности са безкрайни.

Добрата географската информация подпомага цялата държава – от създаването на ефикасен транспорт и подобряване на здравните грижи до подпомагането на органите на реда в борбата с престъпността. Ползата за частния сектор непрекъснато расте, защото именно тази агенция създава базата данни за всяка специфична област.

Близо 1 200 души работят в агенцията, като 300 от тях са геодезисти, измерващи непрестанно променящите се данни във Великобритания.

Те използват високотехнологични средства за измерване и събиране на информацията, както и сателитни технологии и тотални станции. Националната мрежа разполага със 100 базови станции, свързани с централата. Събираната информация от място се трансформира в 3D цифров модел с изключително високо качество. В този модел непрестанно могат да се нанасят и промените с висока точност.

Цялата нова информация от наземното замерване и от въздуха се добавя в главния офис в Саутхемптън в т. нар. OS MasterMap database. Така е създадена най-голямата база от географски данни, събрани в едно в целия свят с повече от милиард части. Тази OS MasterMap съдържа отделни нива, които служат за различни цели.

От април 2010 г. съществува и инициативата за свободно предоставяне на данни, за да се стимулират иновациите и да се създаде по-голяма прозрачност на работата на правителството. Всеки – от предприемачите до компютърните специалисти и уеб дизайнерите, може да си свали свободно данни от OS OpenData service, за да ги използва за нови иновативни цели.

Приложенията са удобни за работа онлайн, а последната разработка е Web Map Builder – услуга, която позволява да се създават карти без да се налага допълнително програмиране. https://www.ordnancesurvey.co.uk/oswebsite/web-services/os-openspace/api/wmb.html

Последната част от иновациите е програмата GeoVation – инициатива, която предоставя основи за устойчиво развитие. Потребителите могат да използват програмата, за да осъществят идеите си за по-добро социално и икономическо развитие, както и в посока на опазване на околната среда. Мотото на тази програма е Иновация чрез география.

Сайтът, от който може да се получи всякаква подробна информация и да се свалят карти, е https://www.ordnancesurvey.co.uk/

Карти за хора с цветна слепота

 

obiknovena.jpg

 

 

nova.jpg

 

 

Нови карти, които са приспособени да бъдат разчитани и от хора, страдащи от цветна слепота, бяха създадени от британската национална картографска агенция Ordnance Surve. При обикновените карти изключително се използват зелени и червени цветове, но и двата цвята често се виждат като сенки на сивото и кафявото при хората с цветна слепота. Според изследване на британската статистика 8% от обитателите на Острова страдат от далтонизъм. Новите карти, изработени от агенцията, са много по-ясни и с наситени подходящи цветове.

Картите, създадени от британските експерти, са видими както за хора с цветната слепота, така и за онези с нормално зрение.

 

obiknovena1.jpg

 

 

nova1.jpg

 

 

Медиците отдавна са определили далтонизма като аномалия, която не се лекува, но в някои случаи може да се предотврати. Възможно е човек изобщо да не подозира, че страда от цветна слепота. Най-чести са разстройствата в червено-зелената област и най-редки – в синята. Причините за цветната слепота са вродени – мутации в хромозомите и се срещат по-често при мъжете. Понякога далтонизмът може да се придобие след приемане на значителни количества дигиталисови медикаменти против сърдечна недостатъчност. След подобно увреждане се страдащият вижда най-вече в жълтата област, като процесът е обратим при спиране на приема на лекарствата. Експерти подозират, че Ван Гог е виждал в жълтата гама през част от живота си точно заради такива препарати. Най-рядко се среща черно-бялата слепота.

Идеята за тези карти идва на Саймън Дюкеноа, технически продуктов директор, чиито син страдал от цветна слепота и имал проблеми в училище по география. Тази особеност на зрението често е недооценявана като проблем, макар само на Острова всеки 12-и мъж и всяка 100-тна жена да страдат от подобна аномалия.

 

obiknovena2.jpg

 

 

nova222.jpg

 

Разработката отнела две години, като например известната за всички на Острова OS Landranger Maps, която е в розово, изглеждала в синьо на 1% от мъжете. Британската национална агенция е направила работна група, която да създаде различни прототипи на карти, които да бъдат тествани сред хора с различно ниво на цветна слепота. Така била създадена палитра от цветове, която да е подходяща за създаването на картите.

Милиард сваляния на безплатни карти

 

В началото на юли приложението OS OpenSpace отбеляза милиардното си сваляне, което беше определено от работния екип като крайъгълен камък в историята.

OS Openspace е пуснато за потребителите през януари 2008 г. и дава възможност да се добавят и разработват карти на базата на първоначалната информация, предоставена от британската държавна агенция.

Ползата от този безплатен софтуер е огромна. Ето само някои от организациите, възползвали се от картографската информация.

fire.JPG

Благодарение на данните от Ordnance Survey е направена дигитализирана карта на пожарните във Великобритания, достъпна в интернет, която позволява бърза реакция в случай на бедствие и аварии www.firestations.org.uk

backpack.JPG

Всеки турист, който решава да обиколи Острова по свой собствен път, може да го направи, като предварително разработи собствена карта, пак ползвайки данните от британската картографска агенция. Въпреки това вече има и разработена услуга за пътешественици, предоставяна от сайта за Backpacking in Britain. В нея освен подробното описание на местността, на възможностите за къмпиране и разходки, получавате карта, изготвена от Ordnance Survey. Повече тук www.v-g.me.uk

mapnik.JPG

Британската агенция предоставя услугите си и за малкия, но смислен частен проект за създаване на карти, които да са за уеб приложения www.mapnik.org. Софтуерът е безплатен, а британската част е изцяло предоставена от картографите от Ordnance Survey.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us