Геодезия

Данни от въздуха за българската част на проекта Набуко


 

Димитър Жечев, Геодис

 

Проектът „Набуко”

 

Целта на проекта Набуко е да свърже газопреносната мрежа на Централна Европа с различни източници от Каспийско море. Предвижда се проектиране и изграждане на газопровод от Турция до Австрия, който да минава през България, Румъния и Унгария. Очакванията са първите количества газ да потекат по новоизградената тръба през 2012 г.

Общата дължина на тръбопровода ще бъде от 3 300 километра, като за българската част от него е предвидено тя да е около 400 км. Естествено е подобен мащабен проект да изисква прецизни и актуални географски данни. Ефективен метод за тяхното набавяне са въздушните заснемания.

 

История на проекта „Набуко”

 

Подготовката на този проект започна през февруари 2002 г.  с първите разговори между австрийската фирма OMV и турската BOTAŞ. През юни 2002 г. пет компании (OMV от Австрия, MOL от Унгария, Булгаргаз от България, Transgaz от Румъния и BOTAŞ от Турция) подписаха протокол за намерение да изградят газопровода «Набуко», а по-късно последва и създаването на договор за сътрудничество. Той бе скрепен през октомври 2002 г. Името «Набуко» е дадено по едноименната известна опера на италианския музикален гений Джузепе Верди, която беше посетена от петте партньори във Виенаската държавна опера след първата среща. През декември 2003 г. и Европейската комисия официално отпусна 50% от очакваните разходи за предпроектни проучвания. Те са за анализ на пазара, за предварителни технически и икономически изследвания. На 28 юни 2005 г. се стигна и до подписването на договора между петте държави, като официалното общо изявление бе огласено 26 юни 2006 г. в австрийската столица. През юли 2009 г. беше подписано междуправителствено споразумение, което даде висок приеоритет на проекта.

 

Географски данни за проекта Набуко

 

До днес в България има само една изплънена поръчка за проектиране на газопровод, чрез използване на данни от въздушно лазерно сканиране. Една от причините за съществуването на този факт е, че въздушното заснемане в България беше силно ограничено досега. Такъв род данни, според българските закони, са считани за класифицирана информация, което налагаше и следването на специална сложна процедура, включваща сътрудничество с няколко държавни служби.

Основната българска фирма, проектирала родните газопроводи, е Химкомплект Инженеринг. В близко сътрудничество с ГЕОДИС, въз основа на големия опит на ГЕОДИС в тази област, натрупан през годините на работа в няколко европейски държави, беше намерено ефективно решение и за „Набуко”, а именно – комбинация от въздушно лазерно сканиране и въздушна дигитална фотограметрия със средно форматна камера.

ГЕОДИС подписа договор с Химкомплект Инженеринг за въздушно заснемане на българската част от трасето на газопровода „Набуко”. ГЕОДИС ще използва собствения си въздушен лазерен скенер Leica ALS50-II, съвместно с дигитална камера, за да задоволи едновременно нуждите от високо качествено ортофото и дигитален модел на терена. Пространствените географски данни за трасе с дължина 400 километра ще бъдат използвани проектирането на газопровода.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us