Геодезия

Денят на европейския геодезист

Организацията на европейските геодезисти CLGE реши за първи път тази година да се отбележи нововъведения ден на европейския геодезист. Дата за празника е 5 март и ще е чествана в цяла Европа. Избрана е заради рождения ден на геодезиста Герардус Меркатор, роден през далечната 1512  г. в Рюпелмонде, Фландрия. Остава в историята като картографът, създал удобна карта на света в наречената на негово име Меркаторова проекция; карта, послужила на мореплавателите да прекосяват по-сигурно океаните. Меркатор въвежда понятието атлас, а някои библиотеки в България се гордеят да притежават копия от отпечатаните първи негови карти.

У нас отдавна геодезистите празнуват – всяка година в края на януари. Защото уважават професията си, харесват свършената работа и заслужено имат право и на празник. Българският ден на геодезиста събра гилдията и тази година. За съжаление – тя бе изпълнена с немного оптимизъм, заради рестриктивното отношение на държавата към тази професия. Отново няма средства за геодезия и всеки професионалист трябва да се оправя, както може.

Тенденцията не е добра и не би било толкова притеснително, ако не водеше до фатални последици. Невиждано тежката снежна зима отново показа, че природата е по-силна от нас и единственият начин да се справим с предизвикателствата е да сме подготвени, като използваме знанията на специалистите. А както споделя гостът в този брой на сп. Геомедия – Виктор Савиних: „Геодезията е преди всичко". Затова и специалистите геодезисти би трябвало да са преди всички и именно техните знания трябва да се използват, слушат и търсят, а не да бъдат удавяни в потопа на държавното безхаберие.

Идва пролет отново с надеждата за начало и промяна. Идва и с нов празник. Може би този път покрай веселбата в Брюксел за деня на Меркатор някой държавник все да се присети за важната работа, която геодезистите могат да свършат.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us