Геодезия

Деветата Международна конференция по картография и ГИС в Несебър

Проф. Теменужка Бандрова и доц. Силвия Маринова, БКА, УАСГ, https://iccgis2024.cartography-gis.com/

 

Международната конференция по картография и ГИС се проведе от 16 до 21 юни 2024 г. в Артиум център, гр. Несебър за трети път след 2010 и 2022 година. Организатори бяха Българска картографска асоциация и Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и подкрепена от Международната картографска асоциация (ICA). Събитието бе подкрепено и от Фонд научни изследвания, както и от община Несебър. Организаторите благодарят за силната подкрепа, както и на спонсорите на конференцията ESRI (златен спонсор) и HERE. За поредн път медиен партньор беше Геомедия.

История и география

Расте не само историята на конференцията, но и нейната география. От 2006 г. до сега са участвали учени, изследователи, ГИС специалисти от 60 държави. Тази година сред 140-те участници от 28 държави имаше такива, които откриха конференцията за първи път – от Грузия и Казахстан. Останалите участници представиха Австрия, Албания, Армения, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Канада, Китай, Кипър, Косово, Мексико, Нидерландия, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия, Турция, Унгария, Чехия, Швейцария и България.

Конференция по картография 2024
Конференция по картография 2024

Откриване

По време на откриването на конференцията приветствия към участниците отправиха проф. Теменужка Бандрова, председател на УС на БКА; г-н Николай Димитров, кмет на гр. Несебър; проф. Милан Конечни, почетен председател на конференцията; проф. Георг Гартнер, президент на ICA, проф. Лена Халоунова, президент на Международното общество по фотограметрия и дистанционни методи (ISPRS); д-р Алесандро Анони, президент на Международното общество по дигитална земя (ISDE) и г-н Алан Деневиш, представител на ЕСРИ-Европа. Своето приветствие изпрати и доц. Гичка Кутова, ректор на УАСГ, която награди проф. Бандрова с почетен знак на УАСГ за изключителни заслуги в областта на картографията и географските информационни систеи и осъществяването на успешно дългогодишно сътрудничество с международната картографска общност. Церемонията по откриването бе водена от доц. Силвия Маринова, председател на организационния комитет на конференцията.
Всички участници се насладиха и на българския фолклор, поднесен умело от децата на Обединена общинска школа по изкуствата, гр. Несебър с ръководител г-н Денислав Кехайов.

Технически и постерни сесии

По време на конференцията се състояха 17 технически сесии, 2 сесии с ключови доклади, 1 специална сесия, 5 постерни сесии, 1 семинар, 1 уъркшоп и 4 срещи на комисии на МКА.
Тримата президенти на международни организации: ICA, ISPRS, ISDE изнесоха ключови доклади на следните теми:
– Проф. Георг Гартнер от ТУ Виена, Австрия – About the default nature of maps;
– Проф. Лена Халоунува от Чешки технически университет в Прага – Earth Observation and Its Challenges;
– Д-р Алесандро Анони, Италия – Exploring Digital Earth and the Metaverse.
Четвъртият ключов доклад дойде от Холандия. Представи го представителят на ESRI г-н Алан Деневиш на тема Cartography for Climate Communication.

Всеки от участниците получи сертификат за участие, а докладите предстои да бъдат публикувани в сборник: E-Proceedings, озаглавен “9th Conference on Cartography and GIS”, с издател Българска картографска асоциация, ISSN: 1314-0604 през юли, 2024 г. Сборникът ще бъде изпратен за индексация в световната научна база данни Web of Science.

По време на конференцията беше проведен и традиционно съпътстващия семинар: Seminar on Disaster Risk Reduction – Solutions and Innovations. Той беше организиран със съдействието на ICA комисията по Картография за ранно предупреждение и ръководство при кризи, както и на Департамента по география на Университета Масарик, Бърно, Чехия.

Специална сесия, озаглавена „Digital Earth: Geospatial Sources, Technologies and Visualization“ бе организирана със съдействието на ISDE, чийто президент, генерален секретар, представители на изпълнителното бюро участваха в конференцията.

Голям интерес при участниците на конференцията събуди и работилницата на тема Workshop on Collaborative Immersive Virtual Environments as a Tool for Enhancing Social Cohesion: Studium Terra Incognita.

Срещи на 4 комисии на ICA

Традиционно по време на конференцията се провеждат годишни срещи на няколко комисии на Международната картографска асоциация. Тази година те бяха:
‐ Комисия по картография за ранно предупреждение и управление на кризи с председател Джи Шен, Китай и Кристоф Линерт, Швейцария;
‐ Комисия по картография и деца с председател Силвия Маринова, България;
‐ Комисия по карти и интернет с председател Отакар Черба, Чехия;
‐ Комисия по картни проекции с председател Кристиан Керковиц, Унгария.

По време на срещите имаше оживени разговори за развитието на комисиите и тяхната бъдеща работа, както и подготовка на бъдещи събития, организирани от комисиите. Някои от предложенията за бъдеща работа са стратегически за взимане на правилни решения, в полза на международната общност.

Среща на 4 комисии на ICA по време на 9ICC&GIS

След вълнуващото откриването на конференцията с приветствия от организаторите и официалните лица, български фолклор и двете сесии с ключови доклади, дойде ред за коктейл „Добре дошли“, на който участниците имаха възможност за нови запознанства и обмяна на мисли и идеи.

На участниците беше предложена и гала вечеря в ресторант „Ханска шатра“, в близост до Слънчев бряг. Всички се насладиха на красиви гледки, жива музика и програма, както и на вкусна българска кухня с традиционни български ястия.
Бяха организирани екскурзии в гр. Несебър и околностите му.

Закриване и награди за млади учени

Обзор на случилото се по време на конференцията направи доц. Маринова, като представи целия състав, работил за осъществяването на събитието.
Традиционно по време на закриването се обявяват и младите учени, получили награди за най-добър доклад и неговото представяне. В негласния конкурс участват всички участници под 35 години. Тази година борбата се водеше сред повече от 20 млади учени.
Журито беше в състав: доц. Любка Пашова, НИГГГ, БАН, проф. Дариуш Дукашевски, Полша, вице-президент на ICA и доц. Хесус Нунес, Йотвош Университета в Будапеща.

След трудната и уморителна работа на журито, бяха обявени победителите:
– Дрисела Крайа (Албания / Унгария) с Награда за Посланик на Картография и ГИС с доклад на тема Cultural Heritage and Geodiversity in One Place: the Rozafa Castle in Albania;
– Адриан Йорданов (България) с голямата награда за млад учен за доклад на тема „Glacier Volosity Monitoring Using Satellite SAR Images“.

Дрисела Края е от Албания, обучаваща се в докторска програма от Йотвош университета в Будапеща. Адриан Йорданов е дипломант в катедра „Фотограметрия и картография“, УАСГ.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us