Геодезия

Дрон лети без визуален контакт с управляващия

Създадоха напълно независим безпилотен летателен апарат, който сам взима решенията за действията. Разработката е на компанията Airobotics, която представи първия образец на дрона, опериращ изцяло без намесата на хора, съобщи GIM International.

Според данните, които са предоставени от Гражданската въздухоплавателна администрация на Израел (CAAI), дроните на Airobotics ще дадат възможност за още по-иновативни разработки на БЛА, отвъд постоянния визуален контакт, който операторът трябва да има с дрона или т. нар. BVLOS (beyond visual line of sight). Разработката показва, че вече е напълно възможно решенията и действията, които досега трябва да са взимани от оператор на БЛА, да се взимат от компютърния софтуер на Airobotics, който е вид изкуствения интелект. Така оторизираният пилот ще бъде заменен от оторизиран компютър.

Идеята за създаването на напълно независим дрон, реализирана за първи път от Airobotics, решава някои от най-големите проблеми за пазара на безпилотен самолет, като например високите разходи за труд, скъпата логистика около операциите, извършвани с БЛА, скъпото и дълго обучение на екипажите, както и дава възможност на клиентите, които не са експерти по управление на дрони да извършват много сложни БЛА мисии.

Опити на терен

За последните 24 месеца компанията Airobotics е преминала през дълъг процес на полеви тестове и проверка на продукта, под контрола на израелската въздухоплавателна администрация, за да изпробват пълната безопасност на системата. След натрупване на повече от 10 000 летателни часа и след създаване на десетки технически ръководства, инженерни книги, доклади и анализи, Airobotics вече са минали всички необходими тестове и са обявени като безопасни.

За пример

За да обяви дрона за работещ, израелската въздухоплавателна агенция е изследвала машината по всички съществуващи международни стандарти за безпилотни летателни апарати, като са взели под внимание специфичните за анализа и безопасността на риска случаи. Така в момента може да се каже, че Airobotics са един вид еталон за добре работещ дрон за останалите, произвеждани по света.

Първите тестове в режим без пряка видимост са направени в химически завод в Израел и в предприятието Интел. Резултатите са изключително добри. След Израел, компанията се е устремила към пазарите на Австралия и САЩ. В момента компанията вече е получила лиценз за опериране на територията на Австралия от CASA (Civil Aviation Safety Authority) и от Американската федерална въздухоплавателна администрация FAA.

Основателят на компанията Airobotics Ран Краус се хвали, че заедно с екипа си са станали сред първенците в света.

Дронът на компанията вече може да лети 30 минути напълно самостоятелно, носейки един килограм специфичен полезен товар.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Нов обучителен курс на КИГ за геодезисти
  Нов обучителен курс на КИГ за геодезисти

  Камара на инженерите по геодезия организира провеждане на обучителен курс за поддържане и повишаване на професионалната квалификация, във връзка с чл.20, ал.4 от ЗКИР, по програма, одобрена

 • 25 години УАСГ в Антарктика (покана за изложба)
  25 години УАСГ в Антарктика (покана за изложба)

  Българската геодезия има традиционно място в Антарктика чрез експедициите, в които участват пионери в геодезията на терен. От 29.11.2023 г. всички могат да посетят изложбата,

 • КИГ награди отличниците от УАСГ
  КИГ награди отличниците от УАСГ

  Председателят на Камара на инженерите по геодезия (КИГ) инж. Златан Златанов награди с парична награда и членство за 2024 година десетима студенти, които са постигнали

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us