Геодезия

Дунав най-пълен в края на седмицата

След тежките наводнения в Сърбия, у нас очакваме най-критично положение в нивото на р. Дунав в четвъртък и петък. Това съобщи  изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав- Георги Георгиев.
 
Той заяви, че данните са съгласувани с колегите му от Румъния, които също следят движението на водните маси, идващи от Сърбия. По техни прогнози Железни врати 1 и 2 очакват да изпуснат по-голямо водно количество, което трябва да премине през българския участък от реката през следващите дни.
Напомняме, че към 18:00 ч. в неделя шест острова във видинския участък на р. Дунав бяха залети, но тази сутрин нивото на реката при Видин е 811 сантиметра, а спадането е с няколко сантиметра, като вчера то е било 829 сантиметра. При Ново село също се наблюдава спадане.
Според Централния оперативен щаб към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" няма непосредствена опасност от наводнение в българския участък на река Дунав и не се налага въвеждането на Националния план за защита при бедствия в частта защита при наводнения.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us