Геодезия

Европейската космическа агенция тества 5G услуги за позициониране

Двойка автомобили за тестване на позиционирането бяха пуснати в Германия, за да проверят начина, по който вероятно всички ние ще използваме 5G услуги в бъдеще. Теренният тест се фокусира върху оценката на работата на високо прецизно „хибридно“ сателитно/наземно позициониране за автономни превозни средства, дронове, в интелигентни градове и в интернет на нещата. Двете превозни средства обикаляха в течение на седмица около Мюнхен и околностите му в различна среда – от терен на открито около Германския аерокосмически център в Оберпфафенхофен, до градски „каньони“ на плътно застроения квартал Максверщат.
По време на тестовете бяха проверени широк спектър от бордови системи – включително за мулти констелантна сателитна навигация (комбинираща европейския Galileo, американския GPS, руския Glonass и китайския BeiDou), като бяха включени корекция с висока точност и Long-Term Evolution 4G и ултра-широка лентова наземна безжична комуникация – за изчисляване на позициите и за споделянето на информация помежду им.

Идването на следващото поколение мобилни телефонни мрежи, наречено 5G, обещава много по-бърза и по-стабилна свързаност. От интелигентното управление на трафика до проследяването на активи и работата на дронове, способността за точно позициониране е жизненоважна.
„Първата необходима стъпка е да разберем какви са опасностите и да определим стандарти, свързани с тях“, коментира Рикардо де Гауденци от ЕКА. „За тези случаи на използване позиционирането и времето са ключови елементи. Следователно аспектите за позициониране, навигация и синхронизация (PNT), осигурени чрез глобални навигационни спътникови системи (GNSS) като Galileo, наземната комуникационна инфраструктура и хибридизация на технологии, са изключително важни“, допълва той.

С 5G тенденцията за „хибридно позициониране“ ще се ускори. Множество констелации от GNSS ще бъдат използвани заедно за увеличаване на точността, заедно с наземно корекционни системи. В допълнение, 5G мрежата ще осигури допълнителни корекции за подобряване на точността на GNSS и за допълване на GNSS. Тази 5G точност на позициониране ще бъде подобрена чрез използване на базовата станция.
Мигел Мантега Батиста от отдела за развитие и стратегия на GNSS в ЕКА обяснява, че за хибридните тестове за позициониране ЕКА работи с Deutsche Telecom и използване 4G мрежа им в Мюнхен, както и с NovAtel, които предоставиха най-модерното оборудване за GNSS и корекционни услуги, като например сателитната TerraStar-X. „

През 2016 г. Европейската програма за развитие на GNSS на EКА пое инициативата в създаване на стандарти за позициониране с висока точност в 4G и 5G мрежи.
Следващата фаза на този проект, наречена интеграция на GNSS в 5G безжични мрежи или GINTO5G, включва задълбочена обработка на всички данни, събрани по време на полевата тестова кампания.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us