Геодезия

Финландия, където кадастърът е 100%

Финландия рядко влиза във фокуса на вниманието. Една от страните с най-висок стандарт в света, намираща се на края на Европа, граничеща с Швеция, Норвегия и Русия, петте милиона финландци живеят кротко, спокойно и на широко. Това е най-ниско населената на кв. км. държава на Стария континент – едва с 18 човека. За сравнение малтийците се тъпчат по 1274 души на един квадратен километър. Има повече сауни, отколкото автомобили, правото на интернет е гарантирано със закон, а на туристите се предлагат стъклени иглута, за да наблюдават северното сияние. Девет от 10 пластмасови бутилки и 100% от стъклените се връщат за рециклиране. Дизайнерите от ИКЕА кръщават меката мебел на места в Швеция, леглата и гардеробите – на забележителности в Норвегия; килимите – на датски топоси, а масите за хранене и столовете – на дестинации във Финландия.

00 holding helsinki finland

Експериментът безусловен базов доход

В началото на 2018 г. финландското правителство реши да не разширява експеримента с безусловния базов доход, въведен година по-рано. Става дума за плащането на 560 евро на месец на 2000 човека, без да правят нищо. Идеята е с безусловният базов доход да се стимулират безработните да започват временна работа, без да се безпокоят, че може да не им хареса и да я загубят. Поддръжниците й твърдят, че такъв базов доход би повишил мобилността на пазара на труда, тъй като хората все още ще имат приходи при смяната на работните места. Когато Финландия стартира експеримента, равнището на безработица бе 9,2% – по-висока от тази на съседите й. През февруари 2018 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) пресметна, че универсална кредитна система, подобня на въведената в Обединеното кралство, ще работи по-добре от базовия доход във Финландия. Според проучването на ОИСР данъкът върху доходите трябва да се увеличи с близо 30%, за да се финансира безусловен базов доход. Документът също така твърди, че базовият доход ще увеличи неравенството в доходите и ще повиши нивото на бедност във Финландия от 11.4% на 14.1%. „Малко съм разочарован, че правителството реши да не го разширява“, каза професор Кангас, изследовател във държавния Институт за социално осигуряване (Kela). Пълните резултати от програмата няма да бъдат съобщени до края на 2019 г.

Gay Helsinki Pride Finland 2010

История със съседи

На 6 декември 1917 г., малко след Октомврийската революция в Русия, Финландия обявява своята независимост. Тя е призната от руското правителство на Владимир Ленин. Преди това в течение на 600 години Финландия е част от шведската държава, през 1809 г. след Наполеоновите войни страната минава в ръцете на Руската империя.

Стремежът към независимост възниква естествено след подема на национализма през втората половина на XIX век. Идеолог на това движение се явява Йохан Вилем Снелман, преподавател в Университета на Хелзинки и самият той ученик на немския философ Хегел. Снелман подбужда финландския народ да отстоява своята езикова и културна идентичност.

Истински връх – подарък за 100 години независимост

Географски, Финландия е доста любопитен случай. Всяка година Финландия увеличава площта си с около 7 кв. км благодарение на топенето на ледниците. На границата й с Швеция се намира голф клуб, чиито половин терен е в едната страна, а другата половина – в другата.

screen shot 2017 01 24 at 08.19.36

По повод 100-годишнината от независимостта на Финландия през 2017 г. в Норвегия се появи инициатива за необичаен красив жест към съседите. Докато руският президент Владимир Путин превзема Крим, а американският му колега Доналд Търмп вдига стена срещу Мексико, норвежкият геофизик Бьорн Гейр Нарсон предложи Осло да дари на Хелзинки 1361-метровия връх Халти. “Идеята ми дойде още през 1972 г., когато правех гравиметрични замервания в тази погранична зона,” казва Харсон. Най-високият връх на Финландия всъщност е Риднитсхьока и е 1317 м. И той, като Халти, се намира в Лапландия. Норвегия си има върхове и това би бил жест към съседите. Най-високият връх на Норвегия – Галдхьопиген, се извисява на 2469 м. Кметът на норвежката община Кафьорд Свен Одар Лейрос, където се намира самият връх, също е съгласен. „Ще бъде пример за другите държави, които се бият за границите си”, казва Лейрос. Халти е на няколко метра навътре в страната от сегашната граница на Норвегия.

Кампанията във Facebook събира 17 000 подписа. Премиерът на Норвегия Ерна Солберг коментира, че положителното предложение намира много привърженици. Самата тя го приветства, но подчертава, че има много правни проблеми около промяната на границата. Подаръкът се противопоставя на първия член от норвежката конституция, който постановява, че кралство Норвегия е неделимо и неделимо. Това е причината правителството да се противопостави. Отказът не сломява Харсон и той няма да се откаже. Режисьорът Давид Фрайд прави филм по повода, озаглавен ‘Birthday Mountain’.

Кадастър

cad

Кадастърът покрива цялата територия на страната. Той е публичен и информация от него може да се получи например за продажбата на имот или за разрешение за строителство.

Финландия има дигитален кадастър, който е напълно завършен и има цифровизира кадастрална карта на цялата територия на страната. Съвременната кадастрална система е заемка на германската. След независимостта на страната веднага е проведена поземлена реформа, като са приватизирани 67 000 ферми и е наложено ефективно селско стопанство. Веднага започва и създаването на кадастър. Благодарение на него през 1940 г., след откъсването на 10% от територията на страната и изселването на 400 000 финландски карелци, са намерени зами за тях и те са разселени в различни части на страната. За няколко години са създадени 38 000 нови ферми върху 2,6 милиона хектара земя, включително и с принудителна продажба на части от предишните собственици.

В страната има централен кадастър, кадастър на фермите, на градовете и на земеделските земи, като има 1,6 милиона единици собственост.

kokkola

Управлението по геодезия и земеустройство и неговите инженери геодезисти се занимават с кадастъра, както и с информацията, подавана в имотния регистър. Общините поддържат кадастъра в градовете, а управлението отговаря за цялата територия на страната. В кадастъра има данни за всички недвижими обекти. Кадастърът съдържа код, име и площ, данни за правата за ползване и другите тежести по имотите. Включително има и данни за устройственото планиране, както и забрани за строителство, ако засягат конкретни обекти.

Създаването на съвременния дигитален кадастър започва през 1995 г. съществувалите дотогава регистри не са имали точни данни за недвижимите имоти, но с помощта на кадастралното заснемане тези пропуски са били запълнени. Създадена е отделна база данни на основата на съществуващите записи от картите на земеделските земи и на кадастъра в градовете.

Националното геодезическо управление във Финландия от 1979 г. изработва ортофотокарти в мащаб 1 : 5000 за цялата територия на страната. Върху тях е нанесена и кадастралната информация. В днешния цифров кадастър цялата информация е унифицирана и е направена връзка между отделните данни.

Може би основната разлика в кадастъра на Финландия от този на другите държави е това, че регистрите на селските територии са в централното управление, а с градските територии се занимават общините.

Данни от кадастралните карти се предоставят от управлението и от 86 общини, които поддържат регистри на кадастралните карти за териториите, които попадат в техните градоустройствени планове. Поддържането на кадастъра и имотния регистър е задължение на районните съдилища до 31 декември 2009 г., а от 1 януари 2010 г. е обгрижвано от управлението на кадастъра на Финландия. Системата се използва от всички, които редовно се нуждаят от актуални кадастрални данни, като например банки, различни органи, агенции за недвижими имоти и нотариуси.

Ползването на данните не е безплатно. Възможни са справки по карта, по идентификатор на единицата в регистъра или име, адрес, административна единица (община, предградие/село) и идентификатор на предприятие. Може да се получава информация за собствеността, за правата, за ипотеки и тежести, за наети имоти, за сервитутни права и обща кадастрална информация.

aa7b2b8a aa5c 487e 91d8 667da45cda10

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг бе готова да направи подаръка

c0s3t7wozi9b9pe6t1zk

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us