Геодезия

ГИС и бъдещето за бежанците

Снимки www.daltonthomas.org

Демография

Съвременното Велико преселение на народите не стихва. Статистиката е зловеща, защото зад всяко число стоят човешки съдби.

С 1664 процента повече са били имигрантите, влезли в Европа през Гърция през 2015 г., като общият им брой е 771 237. Това става ясно от таен доклад на ЕС0 за бежанската криза, озаглавен „Операция София” и публикуван от WikiLeaks.

Документът е съставен от контраадмирала от италианските ВМС Енрико Кредендино за Военния комитет на ЕС и Комитета на ЕС по политиката и сигурността.

Броят на загиналите по пътя е 731 или 0,1% от всички бежанци по този маршрут, което е доста по-малко в сравнение с жертвите от централния средиземноморски маршрут – през Италия, които са 2,0% от всички емигранти.

В доклада се посочва и трети най-ненатоварен маршрут – западния през Испания. По него са минали едва 3209 емигранти, главно от северозападната част на Африка.

По централния средиземноморски от Либия към Италия са влезли 154 725 емигранти, което е увеличение с 9 на сто в сравнение с 2014 г.

Общият брой на емигрантите, стигнали до Европа през миналата година, е 929 171 души.

Същевременно чистата печалба на трафикантите на хора за миналата година възлиза на 6 млрд. евро, като по-голямата част от тези пари са дошли от мигрантите, търсещи убежище в Европа, сочи доклад на европейската полицейска агенция Европол. Очаква се оборотът от 6 млрд. евро да се удвои или утрои през тази година, ако се запази темпото на миграционния поток.

Първа помощ: геоданни

Неголямата неправителствена организация Medair използва успешно географските информационни системи в помощ на решаването на бежанската криза, пише GIM International.

От 2009 г. организацията наема добре подготвени специалисти по ГИС, които да работят по специфични проекти. Обикновено те не са много – по петима-шестима човека, но ефектът от тяхната работа е поразяващ.

Нескрита тайна е съществуването на нелегален бежански лагер за сирийци в Ливан, но никой не знае къде точно са хората, колко са и какви са техните нужди. След като пресекат границата хиляди семейства просто изчезват от картата. В момента 1,5 милиона сирийци търсят убежище н 4-милионен Ливан. От 2014 г. хората на Medair използват ръчни GPS и мобилни ГИС устройства, за да картографират тези палаткови убежища във всеки един момент и да отбелязват какви точно са хуманитарните им нужди. До днес Medair е картографирала повече от 1200 сирийски бежански лагера, а освен това обучават други пет хуманитарни агенции как да направят подобни карти в други части на Ливан.

От Medair оперират със събраните от сателити данни и работят с ArcGIS на ESRI. Данните от ГИС са подчинени на целите на организацията. Те дават информация къде от какво точно се нуждаят хората. Пример за това е работата им в Долината Бекаа. Софтуерът, разработен по поръчка на организацията World Vision.

Отговорник за развитието на програмата е Джоел Кайзър, който се занимава с приложението на геоматиката за хуманитарни цели. Той е убеден, че в бъдеще приложението на ГИС ще спести средства, време и може да спаси животи. „Ще можем да знаем къде, кой, от какво има нужда, а това е много важно, защото средствата за подпомагане на имигрантите намаляват с всеки изминат ден, а ГИС може да направи нещата по-евтини”, коментира Кайзър. Според неговите изчисления, след използването на технологиите, адекватният достъп до бежанците се е увеличис с около 20%, което е едно добро постижение.

След първоначалните успехи, от службата на Върховния комисар на Обединените нации за бежанците са помолили Medair да разработи методика за работата с ГИС, която да бъде предоставена и на други хуманитарни организации.

Дрони

coP0k0sgsRXyUfjE1GM238bPMKLfwirNz3BdYgEcnB4xa1 SYcNrlrNdJbwzlMGFnQ2dwJSMUZJfbq8ptJc9Sc-660x330 Custom

Организацията Medair използва безпилотни летателни апарати (БЛА), за да получава по-точни данни за хуманитарните нужди на бежанците в отдалечени райони. Най-добрият пример за това е опитът във Филипините след тайфуна Хаян през 2013 г. Тогава стотици хиляди души остават без покрив. Най-тежко е положението по крайбрежието, където мнозина обитават нерегистрирани бараки, които са пометени от стихията. От хуманитарната организация Medair успяват бързо да направят актуални карти с друга НПО – Drone Adventures. На помощ идва системата на senseFly, която тежи 700 г и има размах на крилата 96 см. Дронът заснема хиляди снимки с висока резолюция на разрушените райони, а от тях се правят двуизмерни карти и триизмерни модели на терена, използвайки софтуера Pix4D. Цялата работа завършва едва за два дена и в крайна сметка местните власти получават детайлна фотограметрична карта, която да ползва при възстановяването на страната.

Благодарение на БЛА Medair са подпомагали местни власти и в откриването на места, които да са сигурни за създаване на временни лагери след катаклизми. Естествено и БЛА са много удобни, когато има и екологични катастрофи. При земетресението в Непал през 2015 г. с дрони са доставяни хуманитарните помощи за пострадалите райони, коментира Кайрзър и добавя, че все по-често се използват БЛА.

Благодарение на геоинформационните технологии се взимат по-лесно и по-добри решения във времена на кризи, убедени са от Medair.

Целта на организацията е да изградят все по-добри методики за използване на технологиите. Един от големите им проблеми е фактът, че в отдалечените райони интернет връзките също не са много лесни. Друг проблем е, че районите на бедствия текстът невинаги е на латиница и трябва да се работи с данни, които например са на арабски. Поредна спънка е и сигурността на данните. Когато в даден район има активни неправителствени организации, те разпределят помежду си данните с помощта на върховния комисариат на бежанците към ООН. Такъв е случаят в Ливан. „Като помага за координиране на данните в Ливан, Medair намалява риска за злоупотреба с данните”, отбелязва Кайзър.

30-годишен опит

През 1988 г. в Лозана, Швейцария е създадена агенцията Medair, която си поставя за цел да помага на страдащите хора в отдалечени краища на света, претърпели бедствия. През 2014 г. повече от 1000 души помагат на над 1,5 милиона. Организацията работи в три основни посоки: здравеопазване и изпхранване, подслон и инфраструктура и доставка на вода и задоволяване на санитарно-хигиенни нужди. Досега от Medair са помагали в 13 страни: Афганистан, Конго, Хаити, Мадагаскар, Йордания, Ливан, Сирия, Непал, Ирак, Филипините, Сиера Леоне, Сомалия и Южен Судан.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us