Геодезия

ГИС и изкуственият интелект срещу коронавируса

На 31 декември 2019 г. китайските власти информираха Световната здравна организация за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан, разположен в централната част на страната. Експертите установиха причинителя на заболяването – непознат досега коронавирус, който в средата на февруари се сдоби с официално име COVID-19.

Географските информационни системи може и да не измислят ваксина срещу вируса, но помагат да покажат неговото разпространение в реално време. Веднага след появата на вируса бе създадена и най-известната карта (https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 ), която показва как и къде се разпространява вирусът от Ухан по целия свят. Горе вляво е общият брой потвърдени случаи към последната актуализация (коронавирусната карта на Ухан се актуализира два пъти на ден). Полето по-долу показва списък на случаите по държави и административни единици. Графиката по-долу показва как разпространението на вируса нараства с общия брой случаи в Китай. С курсора на мишката се вижда броят на потвърдени случаи, които се докладват както за Китай, така и за други места. От тази карта могат да се изтеглят и в таблица данните за вируса. Системата е разработка на Университета Джон Хопкинс (JHU). Тя е изградена като ArcGIS табло, картата привлича информация от широк спектър източници, за да може да предоставя два пъти дневни актуализации.

ХОНКОНГ

Правителството в Хонконг също веднага реагира и пусна интерактивна карта, озаглавена „Най-новата ситуация на романовата инфекция с коронавирус в Хонконг“, използвайки ArcGIS. И английската и китайската версия са достъпни на настолни и мобилни устройства.

Благодарение на картата гражданите могат да разберат най-новата ситуация и да видят как се разпространява вирусът. Броят на потвърдените случаи, случаите, все още хоспитализирани за разследване, и вирусна тенденция са достъпни на пръв поглед.

Английски: https://chp-dashboard.geodata.gov.hk/nia/en.html

Китайски: https://chp-dashboard.geodata.gov.hk/nia/zh.html

МАКАО

Властите в града с особен статут Макао също създадоха и разпорстраниха интерактивна карта на заразените (https://bit.ly/2HNvwxo), която отново използва ArcGIS Online и Artificial Intelligence (AI) технологии в почти реално време, като данните се обновяват автоматично. В единен интерфейс потребителите могат да видят броя на потвърдените случаи, тежките случаи, но също и отгъде могат да закупят предпазни маски.

Южна Корея

С разпространяването на новия коронавирус в Южна Корея частни компании за софтуер разработиха сайтове и приложения, които да помагат на хората да проследяват случаите и да избягват местата, където са пребивавали заразените, с надеждата да избягнат стремително разпространяващия се вирус. Правителството, засегнато от критиките за начина, по който е действало при предишни епидемии, първоначално публикуваше подробна информация за потвърдените случаи, включително възраст, пол и всекидневни маршрути на заразените, преди да бъдат поставени под карантина. Не бяха разкрити самоличности, но информацията позволи на разработващите компании да съставят подробни карти, проследяващи движението на пациентите.

ИНДОНЕЗИЯ

Правителството на кралство Индонезия също създаде интерактивна карта, която показва в реално време разпространението на вируса (https://bit.ly/2w48cJa). Тя е изготвена от Индонезийския Geoportal Kebencanaan Indonesia.

ФИЛИПИНИТЕ

Властите във Филипините създадоха платформата (https://ncovtracker.doh.gov.ph), която показва как се разпростира вирусът на територията на страната. Платформата помага на властите в борбата с разпространението на болестта.  

ТАЙЛАНД

Тайландското здравно министерство създаде интерактивна карта (https://bit.ly/2SFMaFw), която илюстрира разпространението на вируса по целия свят.

СЗО

Световната здравна организация към Обединените нации също създаде карта (https://bit.ly/2OG9UHj) за разпространението на коронавируса.

САЩ

В САЩ беше създадена карта за ранно предупреждение, която показва и отменените полети за различни държави заради коронавируса. https://gis.harvard.edu/news/maps-about-2019-ncov-arcgis-online

Израел

Израелското правителство също направи карта (https://systematics.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/e1a670aa9493446889760fb22c882066?locale=he

), която да показва на иврит разпространението на вируса.

Авиация

Международната агенция по авиация направи също своя карта 3DFX Dispersion map (https://bit.ly/2SpNb36), която показва летищата, от които вероятно е дошъл вирусът, тръгвайки от Ухан.

Що е то

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от лека настинка до по-тежки заболявания, като респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). В момента в Китай върлува нов коронавирус (nCoV). Той е щам, който не е бил идентифициран по-рано при хора. Коронавирусите се предават между животни и хора. Подробни разследвания установяват, че SARS-CoV и MERS-CoV се предават от животни към хора. Няколко известни коронавируси циркулират само при животни, а все още не са преминали към хората. Признаците на инфекция включват респираторни симптоми, температура, кашлица и затруднено дишане. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на инфекцията включват редовно измиване на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, старателно готвене на месо и яйца. Дръжки на врати, копчета на асансьори, перила на стълбища, места за хващане в градския транспорт са примери за повърхности, които могат да бъдат заразни. Все още не е ясно колко време може вирусът да живее върху тези повърхности – дали часове или дни, но най-добре е да се избягва докосването им, а ръцете да се мият често. Все още не е известно дали сезонните температурни промени повлияват разпространението на вируса. Не е ясно още и дали след преболедуване е възможно да има имунитет, но е малко вероятно той да е дълготраен. Според СЗО инкубационният период варира между 2 и 10 дни, като последните данни показват, че той може да бъде удължен и до 21 дни.

Най-мощната система за следене

Коронавирусът извади на светло най-усъвършенстваната в света система за електронно наблюдение. Кризата с коронавируса извади на светло част от тази технология и даде на властите оправдание да използват всеобхватните методи за високотехнологичен контрол върху обществото.

Компаниите производители на камери с изкуствен интелект се хвалят, че системите им могат да сканират улиците за хора с леко повишена телесна температура, да разпознават лицата им, даже ако носят маски, и да докладват на властите. Ако пациент с коронавирус се качи на влак, системата на железопътната компания може да изработи списък на хората, седнали около него. Приложения към мобилни телефони могат да уведомяват потребителите, ако пътуват със самолет или влак заедно с регистриран носител на коронавирус, а карти могат да им показват къде се намират сградите, в които живеят заразени.

Въпреки че в социалните мрежи има известно анонимно недоволство, засега китайските граждани сякаш приемат тази допълнителна намеса и дори я приветстват като начин за борба с извънредната ситуация

Телекомите отдавна тихомълком следят придвижването на своите потребители. „Чайна мобайл“ рекламира това като услуга, като разпрати текстови съобщения на жителите на Пекин, че могат да проверят къде са били през последните 30 дни. Компанията не обяснява защо потребителите биха имали нужда от такава информация, но тя може да бъде от полза, ако бъдат запитани от властите или своите работодатели къде са пътували.

„В ерата на големите данни и интернет движението на всяко лице може да бъде ясно видяно. Така че сега има разлика от времето на САРС“, каза епидемиологът Ли Лан Цзюан миналата седмица в интервю за Китайската централна телевизия, като направи сравнение с вирусната епидемия, убила 800 човека през 2003 г. „При такива нови технологии трябва максимално да се възползваме от тях, за да намерим източника на инфекция и да го ограничим“, добави той.

Министерството на промишлеността отправи миналата седмица към китайските компании и изследователски институти за ИИ призив да помогнат в борбата срещу епидемията. Компаниите отвърнаха с лавина от съобщения, възхваляващи потенциала на своите технологии. От фирмата за лицево разпознаване „Мегвил“ заявиха, че с помощта на министерствата на промишлеността и на науката е разработила нов начин за откриване и идентифициране на хора с висока температура. Тази нова „ИИ система за измерване на температурата“ чрез топлинни камери и идентифициране на лица по телесни и лицеви данни, вече е била изпробвана в един квартал на Пекин.

От „СенсТайм“ – друга водеща фирма в сферата на ИИ – казаха, че са изработили подобна система, която на входовете на сгради да идентифицира хората с маски. Тази система се е справила с несъвършенствата на предишна технология. Фирмата за наблюдателни камери „Чжъцзян Дахуа“ обяви, че може да открива повишена температура чрез инфрачервени камери с точност до 0,3 градуса.

В интервю за държавната агенция Синхуа Чжу Цзяншън от Китайската академия за железопътни науки обяснява как технологиите могат да помогнат на властите да откриват хора, които вероятно са били изложени във влака на контакт с потвърден или предполагаем носител на коронавируса. „Ще получаваме важна информация за пътника, включително номера на влака и номера на вагона, и информация за пътниците, които са близо до лицето, за хората три реда пред и три реда зад лицето“, казва той. „Ще извлечем тази информация и ще я предоставим на отговорните институции за превенция на епидемията“, добавя той.

Изкуственият интелект първи реагира

Системи с изкуствен интелект в Северна Америка първи са подали тревога за появата на опасна зараза в китайския град Ухан в последните два дни на декември.

Автоматизираната система ХелтМеп в бостънската детска болница подава първия сигнал за тревога извън Китай за поредица от случаи на неидентифицирана пневмония в китайския град Ухан. В 23:12 ч. местно време на 30 декември системата подава сигнал за тревога от трета степен по петстепенна скала.

Системата с изкуствен интелект работи, като сканира съобщения в социални мрежи, публикации на онлайн медии и правителствени доклади и съобщения. Половин час след ХелтМеп, системата ПроМед на доброволческата организация „Програма за наблюдение на нововъзникващи болести“ също известява за неизвестната досега пневмония, която се разпространява в Ухан.

Канадският стартъп БлуДот, който също работи с изкуствен интелект, сканиращ на всеки 15 минути информационни сайтове, правителствени документи и професионални форуми за 150 вида болести на 65 езика, също засича подобна информация.

Разпространението на епидемиите се прогнозира, като се засекат данните от този алгоритъм с информация за въздушния трафик. Рано сутринта на 31 декември БлуДот попада на статия на мандарин, в която се казва, че 27 души са заразени с пневмония, като всички те са свързани с пазар в град Ухан. Алгоритъмът на БлуДот улавя ключовите фрази „пневмония“ и „неизвестна причина“. В 10 часа сутринта до клиентите на БлуДот основно в Азия е предаден сигнал за тревога за ново заболяване. Компанията е основана от лекар, специализирал инфекциозни болести в Торонто, след епидемията от ТОРС.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Археолози като геодезисти в Петра
  Археолози като геодезисти в Петра

  Археолозите в Петра, Йордания са използвали приложението PIX4Dcatch в изследване, целящо да проучи и запише подробности за световноизвестния набатейски обект. Благодарение на уникалното сътрудничество между

 • ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад
  ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад

  На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално измерване

 • Книга за моделиране на дигитални двойници
  Книга за моделиране на дигитални двойници

  Издателство Whittles Publishing публикува нова книга, озаглавена „3D/4D моделиране на градове – от сензорите до приложения“. Този изчерпателен ресурс е предназначен за напреднали студенти, докторанти,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us