Геодезия

Гийом-Анри Дюфур – патрон на европейския ден на геодезиста 2017 г.

DSC 0062 636x424

DSC 0064 636x424

Снимки СГЗБ

Швейцарският военен инженер Гийом-Анри Дюфур (15 септември 1787 г. – 14 юли 1875 г.) бе избран за патрон на шестия пореден ден на европейския геодезист от Организацията на европейските геодезисти CLGE. През 2012 г. за първи път бе организиран този празник, като тогава бе посветен на Герардус Меркатор. Идеята на CLGE е да се привлече повече внимание към професията на геодезистите и обществото да се запознае по-подробно с тяхната роля и функция в държавата. От тогава до днес всяка година CLGE посочва по един геодезист, който е имал важна роля в световната история. През последните години европейският празник съвпада и с българския т.нар. празник на геодезиста, организиран по традиция от Асоциацията на геодезическите фирми (АГФ). А както вече „Геомедия” писа, 15 март бе обявен за световен ден на геодезиста, от американските колеги, които празнуват цяла седмица през март.

У нас на 23 март Съюзът на геодезистите и земеустроителите в България стана своеобразен домакин на честванията на деня на Европейския геодезист. СГЗБ организира тържество в Националния музей „Земята и хората”, като на празника бяха поканени всички геодезисти. Новият директор на АГКК инж. Мима Чалева и председателят на СГЗБ инж. Иван Калчев приветстваха присъстващите. Председателят на Камарата на инженерите по геодезия инж. Валентин Йовев, който е и член на ИБ и УС на СГЗБ, бе пратеник на българските геодезисти в Брюксел. Той сподели опита от тържественото отбелязване на деня 15 март в Дома на геодезиста в Брюксел.

Инж. Йовев съобщи, че е отправил предложение за номиниране на световно известния български учен геодезист и единствен академик в областта на геодезията – Владимир Христов за патрон на празника през някоя от следващите години, наред с други исторически личности, допринесли за развитието на геодезията в световен мащаб.

Проф. дтн инж. Георги Вълев и проф. д-р инж. Керанка Василева бяха подготвили есе за живота на тазгодишния патрон на празника Гийом-Анри Дюфур. Д-р инж. Аспарух Камбуров, член на Младежката секция на СГЗБ, запозна колегията с геодезическите дейности на Антарктида от сезон 2016/2017, а инж. Евгения Караджова от ЕСРИ-България представи някои от геодезическите технологии на фирмата.

35639643

През последната седмица на март пък се проведе организираният от АГФ празник в атракцион „Калоянова крепост” в Арбанаси, Велико-търновско. Преди празничната вечеря имаше заседание на УС на КИГ и две презентации на геодезически фирми – “ГЕОВАРА” представи доклад за „ГНСС системи“, а „СОЛИТЕХ“ – Trimble SX10. Доц. Антон Филипов изнесе лекция, посветена на БЛА и геодезическите им приложения.

Инженер и хуманист

Guillaume Henri Dufour Irminger

CHF20 5 front horizontal

Името на швейцареца Дюфур е свързано с инженерството. В края на 1822 г. негово дело е проектът за висящ мост, свързващ сушата с телени въжета. Така това се превръща в първия постоянен въжен мост в света. Пак Дюфур организира и пускането на първата парна лодка по Женевското езеро. Но ако тези изобретения засягат малко хора, то идеята му за въвеждане на улични лампи е високо ценена и до днес. Освен това Дюфор е сред основателите на Международния червен кръст.

Като професор по математика и картограф, той създава от учебници по дескриптивна геометрия до трудове по фортификация, военно изкуство и военна история. И ако в България е малко познат, то швейцарците са го почели по достойнство – неговото име носи най-високият връх в швейцарските Алпи – Dufourspitze 4634 м. Освен това дълго време банкнотата от 20 швейцарски франка носеше неговото изображение.

Историците твърдят, че на погребението на Дюфур в гробището на кралете Пленпале в Женева на 16 юли 1875 г. са присъствали 60 000 души, което красноречиво говори за народната любов към този инженер.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Нов обучителен курс на КИГ за геодезисти
  Нов обучителен курс на КИГ за геодезисти

  Камара на инженерите по геодезия организира провеждане на обучителен курс за поддържане и повишаване на професионалната квалификация, във връзка с чл.20, ал.4 от ЗКИР, по програма, одобрена

 • 25 години УАСГ в Антарктика (покана за изложба)
  25 години УАСГ в Антарктика (покана за изложба)

  Българската геодезия има традиционно място в Антарктика чрез експедициите, в които участват пионери в геодезията на терен. От 29.11.2023 г. всички могат да посетят изложбата,

 • КИГ награди отличниците от УАСГ
  КИГ награди отличниците от УАСГ

  Председателят на Камара на инженерите по геодезия (КИГ) инж. Златан Златанов награди с парична награда и членство за 2024 година десетима студенти, които са постигнали

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us