Геодезия

Гражданин на Буратия взе под опека геодезическа точка

Жител на руската област Буратия се зае с опразването на геодезическа точка. В Бурятия има около 37 000 точки, като повечето са положени още през 60-80-те години на миналия век. С всяка година те стават все по-малко.

Гражданин, чието име не се споменава, е „приютил” геодезическа точка от първокласната държавна геодезическа мрежа. От Руския държавен кадастър поясняват, че досега точките са били отговорност на общините, но те нямат средства да ги поддържат. Затова няма нищо лошо собствениците на земя да се „грижат” за точките. От държавната служба подчертават, че гражданинът просто не маха точката и не пречи на геодезистите да си вършат работата.

През 2014 г. Руският кадастър, заедно с Бурятското отделение на Забайкалското аерогеодезическо предприятие разработи схема за разполагане на геодезически точки на територията на Улан Уде, където са унищожени досегашните точки.

 

На снимката – една от забележителностите на град Улан Уде.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • КИГ организира обучителен курс в София
  КИГ организира обучителен курс в София

  Камарата на инженерите по геодезия (КИГ) организира поредното обучение. Курсът за поддържане и повишаване на професионалната квалификация във връзка с чл.20, ал.4 от ЗКИР, по

 • Конференция за световния ГИС ден
  Конференция за световния ГИС ден

  Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) и тази година е през ноември. На 17 ще се проведе онлайн конференция по повода.

 • Геодезистите канят на конференция
  Геодезистите канят на конференция

  От Съюза на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ) канят днес и утре, 4 и 5 ноември 2021 г. в София на ХХХI Международен симпозиум

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us