Геодезия

И България в играта – една от 12-те глобални точки за новите gTld домейн имена

България е една от 12-те технически точки, които поддържат правилното функциониране на системата на новите gTld домейн имена.
 
gTld или generic Top-Level Domain са международни домейни от първо ниво. Поради огромния брой на регистрираните домейни, Международната корпорация за присвоени имена и адреси (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – ICANN) започва още от 2000 г. да пуска в сила нови домейни от първо ниво, а през 2013 г. е поредното обновяване. 
 
От ICANN имат тежки изисквания по отношение на инфраструктурата, която трябва да бъде създадена и поддържана, а тези изисквания бяха успешно покрити от най-голямата българска хостинг компания ICN.BG.  
 
След приключването на цялата процедура по интеграция на новите gTld, общият брой разширения ще достигне колосалните 1400, като само през миналата година на пазара се появиха над 100 нови домейн разширения, сред които англоезичните .guru, .international, .sexy, .bike и т.н., а също така и кирилизираните .САЙТ И .ОНЛАЙН. 
 
Към настоящия момент в България се хостват около 10% от тези нови и екзотични имена, а създателят и управител на ICN.BG Юлиан Бориславов заяви, че това е важна стъпка, която подчертава стратегическото място на България в областта на IT услугите.

Автор

Super User
От категорията
 • 4 млн. лв за общи устройствени планове
  4 млн. лв за общи устройствени планове

  Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще отпусне 4 млн. лв. за изработване на общи устройствени планове (ОУП). Всяка община може да кандидатства за

 • КИГ с мнение за предлагани промени в ЗУТ
  КИГ с мнение за предлагани промени в ЗУТ

  Камарата на инженерите по геодезия (КИГ) коментира предлаганите промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Проектът е публикуван за обществено обсъждане на страницата на

 • Правят 3D модел на Русе
  Правят 3D модел на Русе

  Заснемат Русе уикенда. Въздушно обследване на Русе и околностите ще се прави тази събота и неделя – 15 и 16 януари. Обектите ще бъдат заснети

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us