Геодезия

In Memoriam: Проф. Кира Борисовна Шинрарева – планетарният картограф (1938-2013)

На 16 септември 2013 г. почина проф. Кира Борисовна Шинрарева. Професор в Московския държавен университет по геодезия и картография, тя бе виден учен в лаборатория по планетарна картография и в лаборатория към Института за космически изследвания при академия на науките. Тя е една от най-известните картографи на извънземни обекти и планети и е един от първите учени, успяла да картографира обратната страна на Луната. Дълги години оглавява Комисията по планетарна картография на Международната картографска асоциация (МКА).

Проф. Шинрарева е родена през 1938 г. в Русия. Майка й умира, когато тя е била едва петгодишна. Нейният баща е инженер-химик. Той е бил човекът, насочил я да учи математика и астрономия в университета. Тя признава, че „ще му бъде вечно благодарна за това, и много, много го обича“. След това учи в Техническия университет в Дрезден, където през 1961 г. получава докторска степен през 1974 г. и доктор на науките през 1992 г.

След като се завръща в Москва през 1962 г., тя започва работа по проект за Луната. Както е известно до октомври 1959 г. съветският космически апарат Луна 3 вече е успял да заснеме невидимата от Земята страна на Луната. Проф. Шингарева участва в националната програма за космическо пространство и картиране на Луната, Марс, Фобос и Венера. Нейната основна задача е да избере местата за кацане на Луната и поставяне на сонди. На 3 февруари 1966 г., апаратът Луна 9 е в състояние за безопасно кацане на Луната, направено за първи път.

Повратна точка в началото на кариерата на проф. Шингарева е конгресът на Международния астрономически съюз (IAU), където Кира Борисовна, само 29-годишна представя за първи път номенклатурата на обратната страна на Луната.

Колега на проф. Шингарева от САЩ прави карта с малък кратер на име „Кира“ като признание за нейните забележителни постижения. До края на живота си тя държи тази карта на нейната стена. Всичките й внуци знаят за кратера Кира.

Проф. Шингарева има повече от 150 публикации, включително „Атлас на планети от земен тип и техните луни“. Дълги години е председател на Комисията по Планетарна картография към МКА. Ръководи проекти като поредица от многоезични карти на планетите и техните спътници, включително и на български език чрез помощта проф. Теменужка Бандрова и доц. Елена Пенева; речник на планетарна картография в рамките на дейността на Комисията.

Проф. Кира Борисовна е велик учен. Тя бе избрана като почетен член на МКА през 2007 г. на конференция в Москва. Проф. Шингарева е голям приятел на българската картография, винаги отзивчива и помагаща, често участвала със свои екипи в международните конференции по картография и ГИС в България.


Сп. Геомедия имаше късмета преди години да ви срещне с проф. Шингарева. Ето какво каза през 2008 г. тя:

Смисълът на изучаването на Луната е в това, че ние можем да я смятаме за една много голяма лаборатория, където да се правят различни видове изследвания. Затова страни, като Япония, Китай и Индия имат интерес от изучаването на Луната. Космическите изследвания не са важни само за интелекта, те са импулс за развиване на технологиите. Ако я нямаше мисията „Аполо“ или ракетите-изтребители, нямаше да имаме интернет, компютри.

Автор

Super User
От категорията
 • Нов обучителен курс на КИГ за геодезисти
  Нов обучителен курс на КИГ за геодезисти

  Камара на инженерите по геодезия организира провеждане на обучителен курс за поддържане и повишаване на професионалната квалификация, във връзка с чл.20, ал.4 от ЗКИР, по програма, одобрена

 • 25 години УАСГ в Антарктика (покана за изложба)
  25 години УАСГ в Антарктика (покана за изложба)

  Българската геодезия има традиционно място в Антарктика чрез експедициите, в които участват пионери в геодезията на терен. От 29.11.2023 г. всички могат да посетят изложбата,

 • КИГ награди отличниците от УАСГ
  КИГ награди отличниците от УАСГ

  Председателят на Камара на инженерите по геодезия (КИГ) инж. Златан Златанов награди с парична награда и членство за 2024 година десетима студенти, които са постигнали

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us