Геодезия

INTERGEO 2016

Вълнуващи времена за геодезията

21e6886f189ad2349c60da791a1bb834efa04a5f Custom

1816142 2 01 Custom

531 изложители от 37 страни, повече от 17000 посетители от над 100 страни и международна конференция с участието на над 1300 делегати. Такава е равносметката от изложението Intergeo, което традиционно се провежда в Германия, този път през октомври, в Хамбург.

Панаирът вече се утвърди като мястото, където геодизистите и новите технологии се срещат, а мястото е най-добрата сцена за диалог между различни промишлени отрасли.

Изложителите от цял свят демонстрираха своите продукти – иновации и интелигентни решения, покриващи цялата верига на процеса от събиране на геоданни към анализ и представяне на резултатите.

Вече се превърна в традиция на Intergeo да се представят най-новите производители на ГНСС, новостите в мобилното картографиране, лазерно сканиране и геодезия, както и най-актуалните безпилотни летателни апарати.

Интелигентни градове

Една от основните теми на изложението бяха интелигентните градове. Най-общата тема може да се обобщи като „Как геопространствени сектор може да допринесе за обществото на бъдещето“.

Сега вече има безброй приложения, които се базират на геоданните в ръцете на всички, а понякога е трудно да се повярва, че това беше невъзможно само преди около десет години. Според статистиката, през 2020 г. в света ще има 50 милиарда свързани устройства, а това налага нуждата от ефективно използване на огромните количества данни.

Според Ханс-Йорг Кутерер, председател на германското дружество за геодезия, геоинформатика и управление на земята, коментира, че геопространствена индустрия сега формира бъдещето.

Главният изпълнителен директор на British Ordnance Survey Найджъл Клифърд демонстрира как геоинформацията в т. нар. Интернет на нещата (IoT) ще формира нашите градове в бъдещето. За целта той коментира от изследване за Манчестър. Замърсяването на околната среда, потреблението на енергия, ефективни транспортни връзки, прозрачността на обществените поръчки, трансформацията в сектора на здравеопазването и културата – всички сфери на живота са свързани и са видими в цифров вид, а бъдещето ни е цифровизирано, убедени са от British Ordnance Survey. В същата посока е и изготвената стратегия на Хамбург за цифрово развитие като интелигентен град. Беше представена и платформа за анализ на интелигентните градове на Smart City SOLUTIONS platform.

IMG 3454 Custom

IMG 3459 Custom

messe3 1200x800 Custom

Темата на строително-информационен модел (Building Information Modeliling) също набира популярност. BIM минава границите на обикновеното планиране, като залага на експлоатация на съоръжения и инфраструктура. Само въпрос на време е този тип планиране на намери и политическа подкрепа, коментират от германското федерално министерство на транспорта и цифровата инфраструктура (BMVI). Вече се говори за мулти-диференцирано дигитално планиране и строителство.

Точните и устойчивите решения зависят от безупречно подбраната информация. В момента все повече политически решения имат нужда от предварителна геоинформация. „Няма значение колко данни ползвате, ключът е да ги ползвате умно!”, коментира Юрген Долд от Hexagon .

На този фон преходът от 2D към 3D карти набира скорост. Новите карти ще са триизмерни и ни чакат „вълнуващи времена за геодезията”, убеден е Юрген Долд.

Дрони

eaac051c2269946g2196272ef02f6fa0 Custom

Секторът на безпилотните летателни апарати се развива най-бързо. На изложението Intergeo се събраха над 130 специализиране изложители на дрони – от стартиращи фирми до глобални корпорации, които задоволиха любопитството на техните клиенти. Според маркет анализатора Кай Какуиц, пазарът на дрони буквално експлодира. Все повече и повече стартиращи предприятия се борят да намерят своя ниша. Intergeo бе перфектната среда за тези фирми, за да демонстрират своите умения. Основните приложения си остават в геодезията, в следенето на изграждането на инфраструктури и сгради. За първи път в изложението бе представена и разработката на Intel – Intel Falcon 8+, които са новаци в областта. Секторът се развива бурно напред и нагоре, въпреки оставащите дупки в правната рамка в различните държави. На панаира имаше и дебати за бъдещето на безпилотни самолети в геодезичното измерване, като платформа за въздушна фотография и дори като средство за транспорт.

Topcon Custom
Среща догодина в Берлин

Домакините и организаторите вече се готвят за Берлин 2017 г. Не трябва да губим набраната инерция, коментира председателят на германското дружество за геодезия, геоинформатика и управление на земята Ханс-Йорг Кутерер срещата ще е в Месе Берлин между 26 и 28 септември 2017 г.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us