Геодезия

Инж. Симеон Кателиев: Не е нужно да стигаме американците – те има за какво да ни завиждат

Симеон Кателиев е роден в гр. Сливен през 1983 г., където завършва ПМГ „Добри Чинтулов“ със специалност математика. Споделя, че е израснал в театъра, сред актьори, режисьори, музиканти, художници, поети, тъй като баща му е актьор. Силен по математика, той е привлечен и от изкуствата, като в гимназията се занимава с поезия, музика, рисуване, участва в актьорска трупа. Кандидатства архитектура, като една добра комбинация между математиката и изкуството, но го приемат геодезия и през 2002 г. започва срещата с тази напълно непонятна му първоначално наука. Геодезията го увлича и започва работа по специалността още във втори курс. Изкуствата остават хоби, като все още се занимава с музика и фотография. „Не спирам да влагам творчество и креативност в работата си“, казва инж. Кателиев за себе си днес, когато вече работи в САЩ. Срещаме се ви с него след изявата му в американска професионална медия.

 DSC 1031 Custom

– Как решихте да заминете и защо предпочетохте САЩ за бъдещето си?

Вратата отвори случайна печалба от лотария за зелена карта. Решението беше много трудно, не е лесно да събереш семейството си в два куфара багаж и да литнеш отвъд океана в един буквално друг свят без абсолютно никаква сигурност. Рискът е голям и крие много неизвестности, въпреки че сега времената са различни, връщане назад винаги има, но както казва един приятел: „Стъпката назад е само за засилка“.

– Какво работехте в България?

Смятам себе си за добре реализиран специалист в България, това беше и една от причините за трудният ми избор да замина. Имам 12 годишен стаж по специалността и за този не чак толкова дълъг период успях да премина през много различни сфери и да натрупам много опит. Работил съм в най-различни области като: фотограметрия, картография, кадастър, строителство, инфраструктурно и инвестиционно проектиране, проектиране на газови мрежи и пр. Придобих правоспособност и членство в професионалните организации като КИИП и АГКК, които, знаете, са нужни за упражняване на професията. Занимавах се паралелно с оценки на недвижими имоти, консултантски дейности и частни проекти.

– По какво се различава днешната Ви работа от тази у нас?

При последният ми работодател в България, фирма Метрисис ООД, бях технически експерт в областта на инженерния софтуер на американската компания Bentley Systems. Тази работа много ми допадна, защото успях да приложа натрупания опит в имплементиране на тези системи в реална работна среда и комбинирането им с геодезически инструменти, наземни лазерни скенери и безпилотни летателни апарати (БЛА). Бих желал да използвам случая и да поздравя всички мои колеги и да им пожелая успех и много кураж!

Текущата ми работа е много близка до последната в България. Фирмата, в която работя, е представител и отчасти е притежавана от японския гигант Topcon.

DSC 3128 Custom

– Днес работите в Positioning Solutions Company. На каква позиция сте?

Всъщност фирмата наскоро беше слята с още няколко по-малки компании под ново име Topcon Solutions Store, което разшири територията от 5 на 10 американски щата и на практика ни направи един от най-големите партньори на Topcon на континента. Моята позиция в компанията е Sales and Support Engineer и се занимавам основно с продажби и поддръжка на БЛА, лазерни скенери и системи за мобилно картографиране.

– Трудно ли се аклиматизирахте към американската среда?

Изключително трудно! Не бих могъл да кажа, че съм се аклиматизирал, това може би, ако някога се случи, ще е след доста години. В Америка съм едва от година и няколко месеца. Обстановка, храна, култура и езикова бариера, уредба …, трудно ще е да изброя всички препятствия, през които минава един нов имигрант. Слава богу, голяма част от тях успях да прескоча, благодарение на моето семейство, невероятните приятели и колеги, с които имам честа да работя!

– Как една компания с традиции приема млад български геодезист?

Предполагам трудно в началото, особено за току-що кацнал от друг свят. Наеха ме почти мигновено, заради опита ми в същата сфера и заради инженерния ми стаж. Гласуваха ми огромно доверие. Бяха търпеливи да изчакат да се освестя, така да се каже, въпреки че това стана много бързо, работата ми е изключително динамична. Само за няколко месеца прекосих страната многократно, бях почти постоянно в движение, посетих много градове и щати, бях на някои места, на които много американци никога не са били. Интересно, но не и лесно. Научих и видях много неща, но бях далеч от семейството. Прекарвах много повече време в самолета, отколкото вкъщи.

U44 Custom

– Как изобщо американците приемат българите? Познават ли България, познават ли българските специалисти и ако да – с какво?

Това е строго субективно. Не бих казал, че българските инженери тук са изключително популярни с нещо. Може би не са толкова голям брой, колкото българите, които работят в транспортния сектор например. Работата ми налага всеки ден срещи с нови хора и фирми и аз не опитвам да скрия, а напротив, всяка презентация започвам с интродукция, представяйки себе си и откъде съм дошъл. Хората, които са работили с български специалисти, веднага откликват и винаги споделят много положителни отзиви!

– В какво специализирате?

Основно съм фокусиран към работата с безпилотни летателни апарати. Работата ми е свързана най-вече със среща с клиенти, на които да разясня технологията и да ги убедя, че тя ще бъде ефективна за тях и разбира се, да ги обуча как да я използват, когато я закупят. Често изнасям презентации на големи търговски и научни конференции в цялата страна. През изминалата година участвах в няколко много големи и интересни проекта, които бяха отразени от много големи медии, като Washington Post, например.

Работих съвместно със Световния фонд за защита на дивата природа (WWF) в проект за обследване на популацията на прерийни кучета в един индиански резерват в щата Монтана. Този проект беше филмиран и дори вървеше по кина и научно популярни канали.

Друг интересен и голям проект беше картографиране на един от най-големите голф шампионати в САЩ – PGA Championship в щата Уисконсин. След него, получих предложения за изпълнение на подобни проекти в Сеул, Южна Корея и Рио, Бразилия за картографиране на олимпийските игри тази година, където голфът ще бъде включен като олимпийски спорт.

– Какви са заблудите за дроновете? Какво знаем и какво не за тях?

Това е един бизнес, който придоби страхотни мащаби за много кратко време. Буквално за 2-3 години, той скочи от нулеви до милиардни приходи. Една технология, която се развива и прилага по-бързо, от колкото всичко до сега, особено в областта на геодезията. GPSи GNSSсистемите например отнеха много повече време, може би над 10-15 години и много по-бавно влязоха в приложение във всекидневната практика.

Дроновете обаче, колкото са полезни, толкова могат да бъдат и опасни, ако не се използват внимателно и по предназначение. Съществуват и такива за военни цели, които съответно носят и терористична опасност. Въздушното пространство на САЩ е най-сложното в света. Има хиляди летища, международни, военни, частни и т.н., с десетки хиляди полета на ден дори в рамките на един град като Чикаго например.

Регулациите в САЩ за използване на дронове са много рестриктивни. За да управляваш дрон, трябва да имаш лиценз за пилот на истински самолет и специално разрешително от Федералната администрация по авиация (FAA), което е много скъпо и отнема много време, за да се извади, като има и много правила, за това къде и при какви условия да летиш. И тук, когато правилата не се спазят, наказанията са много сурови. Наскоро една компания в Чикаго беше глобена от тази агенция с 1,9 милиона долара за управление на дрон в клас „B”въздушно пространство, т.е. в обсега на пътническите самолети.

U57 Custom

– Бихте ли споделили малко повече за приложението на БЛА в геодезията и не само?

Първата стъпка беше въздушна фотограметрия. Няма съмнение, че безпилотните самолети и новите софтуерни технологии превърнаха тази доста скъпа и сложна наука в детска игра. Определено започнаха технологична революция, превъзхождайки класическите дистанционни методи във всяко отношение, цена, бързина, точност и пр. В последствие приложенията започнаха да никнат като гъби. Към днешна дата имаме потребители, които използват дроновете в строителство, земеделие и гори, контрол на активи, триизмерно моделиране, инспекция на сгради и съоръжения (мостове, язовирни стени, стълбове за високо напрежение, свлачища и пр.), реакция при бедствия и аварии, дори научни изследвания за животни и природни ресурси. Тук големи фирми като Amazon например или вериги за бързо хранене, започват доставки по домовете с дронове. Трудно е да изброя всички приложения и те се увеличават всеки ден. Бързината и лекотата, с която се изпълняват тези задачи, е несравнима, доста от които доскоро бяха изключително скъпи, невъзможни или много опасни, подлагащи хора на висок риск и изискващи скъпа апаратура.

– Къде сме ние в България по отношение на използването на новите технологии като БЛА? Как виждате бъдещето в България на тази технология? А в света?

В България имах честта да работя с най-новите технологии и мисля, че в тази гледна точка сме на световно ниво! Не само по наличието им, но и в капацитета за внедряването и използването им! По-голямата част от тези системи се разработват и произвеждат в Европа.

– Неизбежно е да Ви попитаме за приликите и разликите между българската и американската геодезическа действителност? Плюсове и минуси? Какво от България най-много липсва в американската среда?

Ами може би трябва да започна с това, че в САЩ по принцип понятието геодезия или „geodesy“ не е познато или е много слабо разпространено. Специалността съществува, но под много по-различни имена и форми от тези, в които ние влагаме в професията геодезия. Тук всичко е разделено и доста по-тясно специализирано, както и много по-практически насочено. Най-близката специалност е „Land Surveyor“, но това са предимно хората, които се занимават с полски измервания. Нашето образование (от УАСГ) тук може би отговаря на няколко отделни висши специалности, като Географски информационни системи (GIS), Фотограметрия, Картография и дори е доста по-близо до Civil Engineer (строителен инженер), от колкото Land Surveyor. Тук имах възможността да разговарям с преподаватели и професори в университети в тази област и останах изненадан, че всички тези неща се учат поотделно, защото смятам, че те са много тясно свързани по между си.

– Ако зависеше от Вас – какво бихте направили у нас за добруване на геодезистите?

Основните проблеми в държавата рефлектират неизбежно върху всеки един бизнес. Ако държавният апарат работи добре, добруването на всеки бизнес ще бъде подсигурено. Геодезистите винаги са в основата на всеки проект, но в България те винаги биват пренебрегвани и обезценявани. За нас парите все не стигат, а без нас няма как да се започне. Аз бих започнал с прозрачност в обществените поръчки и реформа във функцията на някой държавни звена и профсъюзи.

– Запознахте ли се с американската геодезическа общност? Какви са Ви впечатленията от колегите ви?

В сферата, в която работя, срещам много геодезисти, или по-скоро мерачи. Проблемът, който срещам тук, е прецизност. Голяма част от тези хора са преминали просто курс на обучение как да използват GPS инструмент например и нямат много теоретични знания. Разбира се, не мога да слагам всички под общ знаменател, срещал съм и изключително големи специалисти, но те бих казал са рядкост.

– Препоръчвате ли на българите – Ваши колеги, да търсят професионална реализация извън родината?

В САЩ определено има нужда от специалисти. Моята философия е, че човек не трябва да спира да се бори и да търси реализация и бъдеще, ако не е доволен от себе си или от средата си. Реализацията в чужбина не е лесна и винаги човек ще се чувства по-добре у дома. Никой никъде не ни очаква с разпънат червен килим, необходим е много труд и упоритост за доказване и реализация. Смятам нашето българско образование за достатъчно добро да ни постави на световния пазар, с голям респект към преподавателите от УАСГ!

– Може ли да говорим за българска геодезическа общност в САЩ?

Не знам да има такава. Запознах се с български колеги, които работят тук от много години в областта на геодезията и проектирането, но за общност не мога да говоря.

– Следите ли случващото се в България и в българската геодезия? Какво ви е мнението?

Опитвам се да следя до колкото ми е възможно. Мъчно ми е! Повсеместна корупция във всички форми на изпълнителната и съдебната власт до най-ниското стъпало. Говорейки за геодезията, нещата лесно могат да се оправят, трябват ясни правила, които да се спазват, и неголеми държавни инвестиции. За жалост обаче бизнеса в България е тотално прегазен и това е причина, повечето млади хора да търсят реализация навън. Убеден съм, че извън територията на страната в момента има повече българи, от колкото вътре в нея и ако тази тенденция продължи, скоро държава едва ли ще има. Според мен е необходима революция и/или много силна външна намеса.

– Сбъднахте ли Вашата американска мечта?

Никога не съм имал такава, това за мен е химера. Живот в Америка за мен и семейството ми не е бил самоцел. Имам мечти и не спирам да ги преследвам, САЩ е държавата, в която в момента пребивавам.

– И докато сме на вълна фразеологизми – какво трябва да направим, за да не си казваме повече „Хубава работа, ама българска”?

Ами може да започнем с това да спрем да си го казваме и после да се замислим защо бихме го казали. Основна черта от характера ни е да се оплакваме и да гледаме какво прави другият, вместо да действаме.

– И последно: Как ще ги стигнем американците?

Имаме потенциала да ги превъзхождаме многократно, няма нужда да се стремим да ги стигаме, те имат много за какво да ни завиждат!

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us