Геодезия

Изкуствен интелект за инженерни проекти

Американци създадоха робот, който осъществява строителен контрол

Машината намалява разходите с 38%

Американската компания Doxel представи робот за контрол на строителството. Машината е оборудвана с технологията ЛИДАР, която създава триизмерни модели на помещенията. Освен това апаратът има и система, която може да разпознава различни конструкции на тези модели. Роботът може да съпоставя получените данни със запланираните при проекта. Машината проверява и здравината на конструкцията, общата скорост на строителството.

Създателите на робота отбелязват, че при съставянето на плана за строителство винаги има разминаване с реалните параметри на разходите, особено когато става дума за големи обекти. Благодарение на робота и на постоянната му експертна оценка могат да се променят стойностите в движение и да се правят адекватни корекции.

Създателите отбелязват, че роботът може да бъде използван и през нощта, когато на обекта няма хора. През това време той може да направи оглед и да изпрати данните на сървъра, където те до следващия ден могат да са анализирани.

Роботът е разработка на стартъп компания. Двама са създателите й Саураб Ладха и Робин Сингх. 27-годишният Ладха е в списъка на Форбс за 2018 г. „30 под 30“. Според Форбс Ладха доставя изключителни роботи за тази индустрия за над 13 трилиона долара.

Създателят на компанията Ладха разказва, че се е вдъхновил за идеята, като си спомнил как на 5-годишна възраст баща му постоянно ходел да извършва строителен контрол на обекта и в събота, и в неделя, а малкият ходел с него. Интересувал се от подробностите и от напредването на обекта, но станало ясно, че предварителните разчети нямало да бъдат достатъчни и парите за довършване на строителството щели да свършат.

„Започнах да развивам Doxel, защото опитът на баща ми не беше единствен. Статистиката показва, че 98% от големите проекти струват средно с 80% над предварителния бюджет и се проточват средно с 20 месеца след предварително установения графика. Освен това производителността на труда през последните години от 1995-а насам в САЩ се е повишила два пъти, но в областта на строителството не е така – производителността си е същата.

Само за две години откакто е създадена компанията и роботът и вече редица големи предприятия се възползват от услугите му.

Големият бонус е и възможността за доставяне на данни от разстояние. Строителният контрол не е особено лесен и на място. Тогава апаратът изключително помага.

Doxel са създали алгоритъм за изкуствения интелект за обработка на визуалните данни, която да проверява качеството на инсталацията и да провери дали материалите са монтирани правилно.

Според разчетите на създателите на Doxel, роботът за проследяване на напредъка в реално време ще доведе до 38% увеличение на производителността на труда в строителството и ще помогне на проектите да бъдат завършени дори с 11% по-малко средства от предвидените.

Досега заснемането на процеса на строителството във вътрешността на сградата, където според статистиката се изразходва 80% от бюджета на проекта, беше голямо предизвикателство. Doxel използва дрони за документиране на екстериора и наземни роувъри за въртешно заснемане.

Проверката, която предлагат от Doxel, може да намали и тези разходи.

Преди време подобна система бе предложена от Илинойския университет. Там инженерите създадоха дрони прототипи, които да следят за напредването на строителните работите и да създават обемен модел, който да бъде сравняван с чертежите на инженерите и архитектите. Дроните обаче могат да проследяват единствено отвън изграждането на обекта, а не е предвидено вътрешно сканиране.

В Масачузетския технологичен институт пък създадоха роботи, които сами печатат сградите и дори могат да ползват различни инструменти. Швейцарските инженери пък създадоха робот, който може да поставя армиращи конструкции.

416x416

Саураб Ладха

Вижте снимки как работи технологията в галерията:

{gallery}snimki_novi_broeve/broi64/techno:800:450:1:0{/gallery}

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us